Pénzügyi elemzők: 4,99 lejes euróárfolyam, 6,5 százalékos hiány várható az év végére


-A A+

Románia vezető befektetési szakemberei szerint a gazdasági válság az év végéig tart, súlypontja pedig az április-június időszakra esik. Az euró árfolyama nagyon megközelíti majd az 5 lejt. A világgazdaság növekedési kilátásai is példátlan mértékben romlottak.

Hét és fél év óta a legalacsonyabb értéken áll az ország legjobb befektetési szakembereit és makrogazdasági elemzőit tömörítő CFA Egyesület által rendszeresen kiszámított, a román gazdasággal szembeni bizalmi index. A mutató két összetevőből áll, az egyik a jelenlegi gazdasági helyzetet tükrözi, míg a másik az előttünk álló 12 hónapra vonatkozó kilátásokat. Mindkettőnek az értéke egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog.

Előbbi drámai mértékben, 57,5 ponttal romlott a márciusi szinthez képest, jelenleg 13,1 ponton áll. Ez a legnagyobb arányú értékvesztés azóta, hogy 2011 májusában elkezdték kalkulálni a bizalmi indexet. 2019 márciusához viszonyítva 34 ponttal esett vissza a mutató. A kilátások indexe 12,8 ponttal csökkent februárhoz, s 4,2-vel 2019 márciusához képest, aktuális értéke 24,7 pont.

Az egyesület tagjainak zöme arra számít, hogy a járvány okozta heveny gazdasági válság az év végéig el fog tartani, a legerőteljesebben pedig a második negyedévben nyilvánul meg. Ezt a forgatókönyvet a szakemberek 47,4 százaléka tartja valószínűnek. 36,8 százalékuk arra tippel, hogy a gazdasági krízis kifut a harmadik negyedév végére, súlypontja pedig a második negyedévre esik.

Maximális optimizmusra csak a megkérdezett szakemberek15,8 százaléka lát okot, szerintük a válság neheze a második negyedévre esik, de annak végéig az egész negatív folyamat le is cseng. Az átlagos jövedelemszint alakulásának tekintetében egyöntetűbbek a vélemények, 71,1 százalék csökkenéssel számol, s mindössze 7,9 százalék számít növekedésre.

A 2020-as költségvetési hiány becsült átlaga 6,5 százalék, ami közel áll a kormány prognózisához. Az euró árfolyamának alakulását tekintve szinte teljes a konszenzus, az egyesület tagjainak 95 százaléka a lej értékvesztését tartja valószínűnek. Hat hónapos távlatban 4,937 lejes átlagárfolyamra tippelnek, egy éves viszonylatban pedig 4,9954 lejen látják az euró árfolyamát.

Nagyot zsugorodik a világgazdaság

A román gazdaság alakulása elválaszthatatlan a nemzetközi folyamatoktól. Londoni pénzügyi elemzők pedig úgy számolnak: példátlan ütemben romlottak az év eleje óta a világgazdaság növekedési kilátásai az új koronavírus okozta világjárvány megfékezését célzó korlátozások miatt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző műhely, az Oxford Economics múlt héten bemutatott prognózisában közölte: 6-12 hét közötti időtartamú korlátozásokat feltételező alapeseti modellszámításai is azt mutatják, hogy a globális hazai össztermék (GDP) az idén 2,8 százalékkal csökken. A ház kiemelte, hogy az elmúlt három hónapban példátlan mértékben, több mint 5 százalékponttal rontotta az idei világgazdasági növekedésre szóló előrejelzését.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint ráadásul az új alapeseti prognózist is jelentős lefelé ható kockázatok terhelik, ezért indokolttá vált egy borúlátó előrejelzési forgatókönyv-változat kidolgozása. E változat azt feltételezi, hogy mindegyik ország szigorú korlátozásokat vezet be, és ezek átnyúlnak a harmadik negyedévre.

A ház közölte: saját globális szimulációs számítási modellje - Oxford Economics Global Economic Model - arra vall, hogy ebben az esetben 8 százalék körüli világgazdasági szintű GDP-zuhanással kellene számolni az idén. Ez a forgatókönyv-modell olyan szinkronizált globális depressziót mutat, amilyenre az elmúlt 50 év összehasonlítható adathalmazában nem található példa - áll az Oxford Economics szerdai tanulmányában.
EZT OLVASTA MÁR?

X