Máris rengetegen kérték hitelük fizetésének felfüggesztését az egyik nagy banknál


-A A+

Az alkalmazási módszertan múlt heti megjelenése óta közel 20 ezer hitelfelfüggesztési kérést nyújtottak be az egyik legnagyobb kereskedelmi bankhoz, az ING-hez. A kérések tetemes része fizikai személyektől érkezett, mindössze ezer jogi személy jelezte, hogy élne a hiteltörlesztés felfüggesztésének lehetőségével - mondta Mihaela Bitu, az ING Bank Románia vezérigazgatója.

A kérések száma a banktól hitelt felvevő személyek 10 százalékát teszi ki. A kéréseket május közepéig lehet benyújtani, a bank arra számít, hogy a hiteltörlesztés felfüggesztését a hitelesek körülbelül húsz százaléka fogja kérni.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint a halasztás, amely a felvett hitel törlesztőrészletére, a kamatra és a banki illetékekre egyaránt kiterjed, 1-től 9 hónapig terjedő időtartamra lehet igényelni úgy, hogy az utolsó havi részlet nem eshet 2020. december 31. utánra. A jelzálogkölcsönök kivételével a törlesztés felfüggesztési időszaka alatt esedékes kamatot a bank hozzáadhatja a törlesztendő hitelösszeghez, s bekalkulálhatja azt az újraszámított kamatba. A lakásvásárlási hitelek esetén – azok lévén jelzáloghitelek – az adósoknak nem kell majd kamatot fizetniük a halasztási időszak alatt be nem fizetett kamat után. Nagy valószínűséggel a parlament módosítani fog a jelenleg érvényben lévő jogszabályokon, és a személyi kölcsönök, a kis- és középvállalkozóknak és az egyéni vállalkozóknak adott hitelek esetében is eltörli a felfüggesztés idejére számított kamatot. 

Az adós választhat, hogy az eredeti futamidővel törleszti-e a hitelt, ami nagyobb havi részletet jelent, vagy átütemezteti, mely esetben a futamidőt a törlesztés felfüggesztésének időtartamával lehet kitolni. Ez utóbbi esetben, ha még 5 évig kellene hogy fizessen, de 9 hónapos halasztást kér, 5 év és 9 hónap múlva jár majd le az utolsó részlet. A kamatnak az eredeti szerződében meghatározott értékét a bank nem módosíthatja.








EZT OLVASTA MÁR?

X