Az biztos, hogy gazdasági recesszió lesz Romániában, csak a mértéke kérdéses


-A A+

A miniszterelnök 1-3, a pénzügyminiszter 1,9, a Capital Economics 1,5, a Nemzetközi Valutaalap a román gazdaság 5 százalékos visszaesésére számít idén a koronavírus-válság miatt.

Szépet álmodtak a Világbank szakemberei, amikor a néhány nappal korábban nyilvánosságra hozott prognózisukban a román gazdaság 0,3 százalékos növekedésével számoltak 2020-ban. Ebben az előrejelzésben valószínűleg nagyon kevés józan gazdasági elemző hisz, Ludovic Orban kormányfő is recesszióval számol, melynek mértéket 1-3 százalékra becsüli, míg Florin Cîțu pénzügyminiszter 1,9 százalékról beszélt szerdán. A világjárvány kitörése előtt a Világbank 3,8 százalékos növekedést jósolt az idei évre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), World Economy Outlook (Világgazdasági Kilátások) című időszakos kiadványában 5 százalékos visszaesést valószínűsít. A nemzetközi pénzügyi szervezet elemzői szerint a munkanélküliség a tavalyi 3,9 százalékról idén 10 százalékra nő.

Az IMF nem osztja azt a népszerű véleményt, hogy a világjárvány okozta gazdasági válság időbeli folyamatgörbéje V alakú lesz, vagyis a meredek zuhanást gyorsan követi majd egy erőteljes felfelé ívelő szakasz, 2021-ben ugyanis 6 százalékos munkanélküliséggel számol. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései között azért van egy pozitív is, mely szerint az infláció a 2019-es 3,8 százalékról idén 2,2, jövőre pedig 1,5 százalékra csökken.

Aurelian Dochia, az egyik legismertebb hazai gazdasági elemző szerint nem csupán a Világbank, de a kormány prognózisa is túlon-túl optimista. „Amikor ezt mondom, egyrészt a 2009-es válságot tartom szem előtt, másrészt azt, hogy mi történik más országok, elsősorban Kína gazdaságában” – mondta a szakember. 

A londoni székhelyű Capital Economics gazdaságkutató és -elemző cég szerint a román gazdaság idei teljesítménye 1,5 százalékkal fog elmaradni a tavalyitól. Magyarország esetében a cég nagyobb, 2 százalékos recesszióra számít. Varga Mihály pénzügyminiszter a hónap elején szintén elképzelhetőnek tartotta, hogy recesszióba forduljon a magyar gazdaság, ám annak értékét csupán 0,3 százalékra becsülte.

Kedden publikált világgazdasági növekedési prognózisában az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra. Az előrejelzés szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban, az unión kívül pedig csak Szerbiában lesz kisebb mértékű - 3,0 százalékos - a gazdasági teljesítmény csökkenése. A nagy uniós tagállamok közül a német GDP 7,0 százalékkal, a francia 7,2 százalékkal, a spanyol 8,0 százalékkal, az olasz pedig 9,1 százalékkal csökken 2020-ban az IMF előrejelzésében.

A Capital Economics elemzői úgy kalkulálnak, hogy az euróövezet GDP-je 2020 második negyedévében 12,5 százalékot zuhan. Ez lényegesen több,  mint a 2008/2009-es világválság idején, amikor a krízis csúcsidőszakában 6 százalékos volt a visszaesés. Az IMF szintén arra számít, hogy a jelenlegi lesz a legsúlyosabb világméretű krízis az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság óta, léptékét és következményeit tekintve túl fog tenni a 2008-ban kirobbant globális pénzügyi krízisen.  








EZT OLVASTA MÁR?

X