Új szabályok: könnyebben értékesíthetik termékeiket a kkv-k az unióban


-A A+

Másik európai uniós tagállamban jogszerűen forgalmazott áruk kölcsönös elismerésére vonatkozó új szabályok léptek érvénybe, amelyek gyorsabbá, egyszerűbbé és könnyebbé teszik a vállalatok, különösen a kis- és középvállalatok (kkv) számára, hogy termékeiket Európában értékesítsék - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A rendelet célja, hogy a kölcsönös elismerés elve alkalmazásának javítása, és az indokolatlan kereskedelmi akadályok megszüntetése révén megerősítse a belső piac működését. A jogszabály termékinformációs kapcsolattartó pontok létrehozásáról és fenntartásáról is rendelkezik, valamint a kölcsönös elismerés elvét szem előtt tartó, tagállamok közötti együttműködésről és információcseréről. A rendelet minden típusú árura vonatkozik, beleértve a mezőgazdasági termékeket is.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hangsúlyozta, az erős egységes piac Európa legjobb eszköze a koronavírus által kiváltott példátlan válság elkerülésére. Az érvénybe lépett új szabályok csökkentik a bürokráciát, és segítik az európai vállalkozásokat, hogy áruik könnyebben értékesíthetők legyenek Európában.

Az új szabályok lehetővé teszik a termékek szabad mozgását az egységes piacon, ha azokat már egy uniós országban jogszerűen forgalmazzák. Ennek bizonyítására a vállalkozásoknak kölcsönös elismerési nyilatkozatot kell kitölteniük és bemutatniuk az illetékes nemzeti hatóságoknak.

Amennyiben megtagadják, vagy korlátozzák a termékek piacra jutását, ha egy vállalkozásnak a szükségesnél több nehézséggel kell megküzdenie, mert a helyi hatóságok nem tesznek eleget az uniós jogszabályban lefektetett kötelezettségeknek, jogorvoslatra van lehetőség az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia közigazgatási hatóságai által biztosított SOLVIT elnevezésű, ingyenes problémamegoldó szolgáltatáson keresztül.








EZT OLVASTA MÁR?

X