Szükségállapot: ingatlanadó-mentességet kérnek a bevétel nélkül maradt cégeknek


-A A+

Bevételek hiányában a vállalkozások nehezen tudnák kifizetni az épület- és telekadóikat, ezért a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara beadványban kéri a kormánytól, hogy a szükségállapot idejére a szállásadók, vendéglátósok mentesüljenek a helyi adók és illetékek befizetésének kötelezettsége alól.

Több mint egy hónapja lenullázódtak a szálláshelyek, vendéglők és szabadidős központok bevételei a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozó intézkedések következtében – hívta fel a figyelmet Édler András a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke. Mint mondta, beadvánnyal fordult a kormányhoz, amelyben kéri, hogy a sürgősségi állapot idejére ezek a vállalkozások mentesüljenek a helyi adófizetés alól. A gazdasági szakember a kormánynak küldött beadványt eljuttatta a háromszéki parlamenti képviselőknek is, és arra kérte őket, hogy lobbizzanak a kezdeményezés érdekében.

Rámutatott: bár a helyi adókat az önkormányzatok kasszájába kell befizetni, a helyi tanácsoknak nincs hatáskörük abban, hogy a járványhelyzetben adómentességről döntsenek, ezért a kormánynak kell azt egy rendelettel lehetővé tennie. Édler András indoklása szerint a szállodák, panziók, vendéglők, bárok és szabadidős létesítmények többnyire nagy ingatlannal és területtel rendelkeznek, melyeknek magas az adója, viszont a jelenlegi helyzetben nem tudják előteremteni az adófizetéshez szükséges pénzt, hiszen vagy katonai rendelettel bezárták, őket vagy jelentősen megcsappantak a bevételeik.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X