Albérlet Kolozsváron: beszakadt a piac, nagyot estek az árak


-A A+

25-30 százalékkal olcsóbban lehet Kolozsváron lakást bérelni, mint ezelőtt két hónappal. Nem csak az egyetemisták lakásai szabadultak fel ideiglenesen, Airbnb-s ingatlanok is elárasztották a piacot.

M. egy Kolozsvár központjában található háromszobás tömbházlakásban lakik, két társbérlővel közösen. A lakásért mostanáig havi 1 800 lejt, mintegy 375 eurót fizettek, amihez hozzáadódtak a költségek. Ez kolozsvári viszonylatban kifejezetten baráti árnak számított, a háromszobások átlagos bérleti díja 450 euró körül volt. Április végén a tulajdonos szólt, hogy májustól leviszi az árat, az év végéig csak havi 1 200 lejt kell fizetni a lakásért. A főbérlő jószántából, nem az albérlők nyomásának engedve adta a 33 százalékos kedvezményt.

A fenti, valós eset főszereplője nem a Hegyibeszéd vagy Szent Ferenc életének elolvasása után döntött úgy, hogy nagyvonalú gesztust tesz, hanem alkalmazkodott a néhány hét alatt radikálisan megváltozott piaci viszonyokhoz. Kolozsváron az elmúlt években az egekbe kúszott az albérletek ára, nem volt az a pénz, amit a lakástulajdonosok el ne kérhettek volna.

El is kérték, nem voltak szégyenlősek, így aztán egy-egy igényesebb, jó fekvésű kétszobásért akár 400-500 eurót is ki kellett pengessen az, aki megengedhette magának. Volt fizetőképes kereslet, az informatikusok, a nyugati egyetemisták, a multinacionális cégek külföldi munkatársai számára nem létezett megfizethetetlen albérlet. A turizmus viszonylagos fellendülése szintén hozzájárult az árak felsrófolásához. Az Airbnb honlapján jelen pillanatban 300-nál is több kolozsvári szálláshely van, ezek egy részét albérlők kínálták a turistáknak.

Fordult a kocka

A koronavírus-járvány kitörésével fordult a kocka, rövid idő alatt hatalmas túlkínálat alakult ki a piacon, a kereslet pedig minimálisra csökkent. Az egyetemisták hazamentek, s nem biztos, hogy októberben ismét elözönlik a várost, a tanügyminiszter ugyanis bejelentette, elképzelhető, hogy ősszel is online rendszerben folyik majd az oktatás.

Mivel a turizmus lényegében megszűnt, az Airbnb-s lakások is megjelentek a piacon. Ezek jellemzően felsőkategóriás, szépen berendezett lakások, az, hogy most hosszú távra akarják őket kiadni, nagy nyomást gyakorol az általános árszínvonalra.

Az elmúlt években jó befektetésnek tűnt lakást vásárolni Kolozsváron, sok újdonsült tulajdonos az albérletből fizette a banki hitel havi törlesztőrészletét, s még maradt is pénze. Ennek a bevételi forrásnak a kiesése nehéz helyzetbe hozná, illetve hozta a tulajdonosok egy részét, akik bármi áron meg akarják tartani a meglévő albérlőket, illetve újakat próbálnak szerezni az üresen álló lakásokba.

Az ingatlanügynökségek kirakataiban még 700 euróért bérelhető kétszobások, 900-1 000 euróért kínált háromszobások láthatók, ám ez a múlt, jelenleg csak egy félnótásra lehet ennyiért rásózni egy albérletet. A tematikus Facebook csoportokba nap mint nap töltenek fel a két hónappal korábbi állapotokhoz képest fantasztikus ajánlatokat, de az olx.ro-n és a piata-az.ro-n is lehet kétszobást találni 250, háromszobást 400-420 euróért, utóbbi kategóriában az alacsonyabb komfortszint már 300 euróért is elérhető.

Hasonló folyamat végbement a kolozsvári albérletek piacán a 2008-as válság idején is, amikor szintén 20-25 százalékkal visszaestek az albérletek, hogy aztán minden korábbinál magasabb szintre tornázzák fel magukat. 








EZT OLVASTA MÁR?

X