Hamarosan már nem tudjuk felajánlani jövedelemadónk 3,5 százalékát


-A A+

Május 25-én jár le az adófelajánlás határideje. Eddig az időpontig az egyszerűsített formanyomtatvánnyal (230-as adóívvel) átirányíthatjuk jövedelemadónk 2, illetve 3,5 százalékát civil szervezeteknek, egyházaknak, de ösztöndíjként is megkaphatja egy rászoruló tanuló.

A 230-as formanyomtatványt elektronikus formában is eljuttathatjuk az adóhatósághoz. Az ANAF-nál megnyitott fiókunk segítségével a kitöltött és beszkennelt adóívet feltölthetjük a hatóság oldalára. Május 15-től elméletileg személyesen is elvihetjük a kitöltött nyomtatványt az adóhatósághoz, vagy postai úton is elküldhetjük, ám erről végleges döntés még nincs. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha az érintett szervezetnek adjuk át, ha nincs saját online fiókunk az adóhatóságnál. 

Azok a szervezetek, amelyek összegyűjtik a támogatók adóíveit, szintén feltölthetik a beszkennelt nyilatkozatokat a jegyzékkel, úgynevezett borderóval együtt. A jegyzékben azoknak a neve és aláírása szerepel, akik egyetértenek azzal, hogy az érintett alapítvány, szervezet továbbítsa a személyes adataikat.

Miért kellett egyszerűsíteni az ívet?

Mint arról már korábban beszámoltunk, az adóhivatal év elején nagyon körülményesen akarta megoldani az adófelajánlást. Eredetileg az a személy, aki a lehető legnagyobb összeget szerette volna felajánlani a 2019-re számolt jövedelemadójából, két űrlapot kellett kitöltenie. Az egyik űrlap a január és március közötti időszakban megvalósított jövedelemre vonatkozott, a másik pedig április és december közötti időszakot ölelte fel. Erre azért volt szükség, mert idén az eddigi 2 százalék helyett minden civil szervezetnek, alapítványnak jár az adónk 3,5 százaléka, de csak az áprilistól megvalósított jövedelmek esetében.

Tavaly a PSD-ALDE kormány úgy döntött, hogy megkülönbözteti a civileket. A jövedelemadónk 3,5 százalékát kizárólag azoknak a szervezeteknek, alapítványoknak irányíthattuk át, amelyek akkreditáltak és amelyek szociális tevékenységet folytatnak. Ilyen például a Caritas, a Diakónia, a Máltai Szeretetszolgálat vagy bármely olyan meghatalmazott szervezet, amely például idősek otthonát, szociális étkezdét működtet. Ha az említett két feltételt nem teljesítette egyszerre a non-profit szervezet, akkor számára a jövedelemadónknak csupán 2 százalékát irányíthattuk át.

A non-profit szervezetek diszkriminációra hivatkozva elérték, hogy a jelenlegi kormány változtasson ezen a gyakorlaton, így már minden szervezetnek, alapítványnak jár a személyi jövedelemadónk 3,5 százaléka. A változás viszont a visszamenőleges hatály tiltása miatt csak áprilistól érvényes, így a 2019. január és március közötti jövedelmek esetében marad a tavalyi rendelkezés: csak az egyházi intézmények és az akkreditált, szociális tevékenységet folyató szervezetek kaphatnak 3,5 százalékot, a többi egyesületnek meg kell elégednie a 2 százalékkal.

Ha azt szerettük volna, hogy egyetlen lejtől se essen el a kiszemelt egyesületünk, eddig két adóívet kellett kitöltenünk az említett két időszakra. A panaszáradat nyomására viszont az adóhatóság egyszerűsítette az eljárást, és két formanyomtatvány helyett már csak egyet kell kitöltenünk.
EZT OLVASTA MÁR?

X