Pár nap alatt rengeteg szülő kérte, hogy otthon maradhasson gyermekével


-A A+

Öt nap alatt, azaz május 1. és 6. között 4291 cég tett le kérést azért, hogy 22482 alkalmazottja otthon maradhasson gyermekével, amíg az iskolák zárva vannak - tájékoztat az országos munkaerőelosztó ügynökség.

A kihirdetés alatt álló törvénymódosítás értelmében azok a szülők, akiknek 12 évesnél kisebb gyermekük van, továbbra is otthon maradhatnak az iskolai év végéig. A gyermekfelügyeleti szabadság alatt az érintettek alapfizetésük 75 százalékát kapják juttatásként. A kapott bruttó juttatás nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 75 százalékát, ami ebben az esetben bruttó 5429 lej 75 százalékát jelenti.

A gyerekfelügyeleti szabadág alatt nyújtott juttatást a cégeknek kell kifizetniük. Eddig 60 nap állt a hatóságok rendelkezésére, hogy a kifizetett juttatás értékét visszatérítsék a cégeknek. Csép Andrea RMDSZ-es képviselő kezdeményezésére ez a határidő 15 napra csökkent. A fogyatékkal élők esetében is módosított a parlament: eddig az a szülő kérhette a gyerekfelügyeleti szabadságot, akinek gyermeke nem töltötte be a 18. életévét, ezt most 26 évre írták át.

Gyermekfelügyeleti szabadságot addig lehet kérvényezni, amíg a második félév tart. Azok a szülők kérhetik, ahol nem lehet megoldani, hogy a szülő otthonról dolgozhasson. Ahol az egyik szülő kényszerszabadságon van, nem kérvényezhető a gyermekfelügyeleti szabadság. A módosítások értelmében nem minden esetben köteles a munkaadó eleget tenni a kérésnek.

A megszavazott törvénymódosítást az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy életbe léphessen.








EZT OLVASTA MÁR?

X