Költségesek és nem mindenhol alkalmazhatók a munkahelyi egészségügyi előírások


-A A+

Költségesek és nem mindenhol alkalmazhatók az egészségügyi előírások a munkahelyeken - hívta fel a figyelmet a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CsVE) elnöke. A  munkaadók helyzetét a bizonytalan jogi környezet, az egyik napról a másikra megváltoztatott kormányzati intézkedések is nehezítik. Megkeresésünkre a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője, Ördög Lajos elmondta, minden nehézség ellenére fontos a szabályok betartása a munkavállalók részéről is, mert ha kiderül, a felelőtlenségünk miatt állt le a termelés, polgári peres eljárást is indíthat a cég ellenünk.

Május 15-től további egészségügyi szabályok léptek életbe a munkahelyeken, és ezeken a június elsejsei lazítások után sem változtak. A munkaadóknak például úgy kell megszervezniük a munkát, hogy az alkalmazottak tudják betartani az egymás közötti másfél méteres védőtávolságot. Gondoskodniuk kell arról, hogy legyen elegendő fertőtlenítőszer, szappan és víz a naponta többszöri kézfertőtlenítéshez. Hőmérőket kell beszerezniük, amelyekkel megmérik az alkalmazottak hőmérsékletét a munkaprogram elején. A munkavállalóknak sok más mellett kötelezően maszkot kell viselniük, ha zárt helyiségben dolgoznak. A szabályokat itt böngészheti.

Megpróbálnak maximálisan megfelelni

Saját tevékenységi körének megfelelően minden csíkszeredai vállalkozó megpróbál maximálisan megfelelni a május 15-e után életbe lépett feltételeknek, előírásoknak - mondta Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CsVE) elnöke. A vállalkozói szövetség elnöke hozzátette: megnehezíti a cégvezetők dolgát, hogy kormány napról-napra változtat a szabályokon.

„Egyik nap hoznak egy rendeletet, amelyet napokon belül kiegészítenek, helyesbítenek. Emiatt átláthatatlan, kusza a jogi helyzet. Igazából az nehezíti meg a vállalkozók helyzetét, hogy ezt folyamatosan követni kell. Több forrást le kell ellenőrizni, hogy valós információkhoz jussunk. Ez az átláthatatlanság egyértelműen megnehezíti ezeknek az intézkedéseknek az életbe léptetését” – magyarázta Márk-Csucsi Róbert.

Az intézkedések bevezetése plusz költségekkel jár, a védőfelszerelések beszerzése a cégekre hárul. Márk-Csucsi Róber elmondta, a járvány okozta nehéz gazdasági helyzet miatt ezeket az állandó kiadásokat nem minden cég tudja megengedni magának. Rámutatott, az előírások betartásának nehézsége és az ezzel járó kiadások szektoronként változnak.

„Ha csak a maszkviselést vesszük, már az is ezerféle kérdést vet fel, a kötelező testhőmérséklet-mérésről nem is beszélve. Az megállapítható, hogy a cégek működését az intézkedések egyértelműen korlátozzák, nehezítik, nem segítik a hatékony ügymenetet” – részletezte a CsVE elnöke.

Polgári eljárást is kaphatunk a nyakunkba

Megkeresésünkre a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője, Ördög Lajos elmondta, valamennyi munkavállalót, cégvezetőt arra buzdít, a nehézségek ellenére próbálja betartani a szabályokat. Figyelmeztetett, ha például egy munkavállalóról kiderül, a felelőtlensége miatt betegedett meg egy egész munkaközösség és állt le a termelés, a cég polgári peres eljárást is indíthat az okozott kár miatt ellene.

Ördög Lajos konkrét példát is adott. Ha például valaki a saját felelősségre tett nyilatkozatban elhallgatja, hogy bizonyítottan beteg vagy karanténban tartózkodó személlyel találkozott, és emiatt tömeges fertőzés lép fel egy gyárban, a cég a termeléskiesés okozta anyagi kár miatt pert indíthat.

A munkafelügyelőség vezetője azt javasolja, ha tudjuk, érintkeztük olyan személlyel, akiről közben kiderült, beteg, forduljunk a házi orvoshoz betegszabadságért még akkor is, ha nincsenek tüneteink. A fertőzöttek jelentős százaléka ugyanis tünetmentes, ám ennek ellenére tovább adhatják a betegséget.

Ha egy munkaközösségben valakiről kiderül, vírushordozó, elindul a járványtani nyomozás. Beazonosítják azokat a személyeket, akikkel az illető kapcsolatba lépett, ezt követi a tesztelés, a karanténba vonulás. A tömeges tesztelés költségeit az állam több esetben átvállalhatja, ha nem talál például rendellenességeket, magyarán: ha a cég betartotta az előírásokat a lehetőségeihez mérten.

Ördög Lajos elmondta, tudatában van annak, hogy nem mindenhol lehet betartani a szigorú előírásokat, ám a munkaadónak és a munkavállalónak mindent meg kell tenniük, hogy ne álljon le a tevékenyég, mert ez további munkahelyek megszűnését jelentheti.








EZT OLVASTA MÁR?

X