Megjelent az egységes adónyilatkozat új formanyomtatványa


-A A+

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az egységes személyi jövedelemadó-nyilatkozat új formanyomtatványa, amellyel a 10 százalékos kedvezményt is igénybe vehetik azok, akik június 30-án elektronikus formában benyújtják, és addig a határidőig be is fizetik a múltévi adójukat.

Mint korábban írtuk, a koronavírus-járványra való tekintettel a kormány március 15-ről előbb május 25-ra, majd június 30-ra halasztotta a 2019-es személyi jövedelemadó bevallásának benyújtási határidejét. A fizetési kedvet adókedvezménnyel próbálták serkenteni úgy, hogy aki jelzett a dátumig online leadja az szja-bevallását, 5 százalékos kedvezményt kap, ha pedig az adóját is befizeti addig, további 5 százalékos kedvezményben részesül.

Az online adóbevalláshoz regisztrálni kell az országos adóhivatal honlapján (www.anaf.ro), de az ott e-mailben kapott visszaigazolást személyesen is le kell adni a területileg illetékes fináncigazgatóságon, majd néhány napot várni a jóváhagyásra, s utána lehet otthonról, számítógépen benyújtani az adóbevallást.

Személyi jövedelemadó-bevallásra az köteles, akinek a fizetésén kívül más jövedelemforrása is van, vagy csak olyannal rendelkezik (például szerzői jogokból, ingatlan-bérbeadásból, szabadfoglalkozású tevékenységből stb. származik a bevétele).

Szintén június 30-ig rendelkezhetünk a 3,5 százalékos adófelajánlásokról, tehát az amúgy is az államkasszába vándorló összeg 3,5 százalékát felajánlhatjuk egy civil szervezetnek vagy valamelyik egyháznak. Erről itt olvashat hasznos tudnivalókat.








EZT OLVASTA MÁR?

X