Orban: Célom, hogy 5 éven belül az egy főre eső GDP Romániában meghaladja az uniós átlagot


-A A+

A kormány célkitűzése az, hogy a következő két évben elindítsa az ország gazdasági fejlődéséhez szükséges projektek többségét, jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön.

"Nem rejtegetem azt sem, hogy az én célkitűzésem az, hogy legtöbb öt éven belül Romániában az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) meghaladja az európai átlagot" - fejtette ki a kormányfő azon videókonferencián, amelyet a  kis- és középvállalkozók országos tanácsa szervezett a gazdaság újraindításához szükséges intézkedések témában.

A miniszterelnök elmondta, a gazdasági növekedést és a jövedelmek növelését nem a fogyasztás erőltetésével képzelik el, hanem ennél szilárdabb alapokra szeretnék építeni a bővülést. Szerinte az előző kormányok elhanyagolták a beruházásokat, nem ösztönözték a hazai vállalkozást, nem bántak megfelelően a befektetőkkel, és ez súlyos gazdasági egyenlőtlenségeket idézett elő és jelentősen csökkentette Románia gazdasági fejlődésének potenciálját.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kormány jelenleg a gazdaság újraindítását célzó projekten dolgozik, amelynek egyik fontos tartópillérét a közberuházások támogatása jelenti, függetlenül attól, hogy szállítási infrastruktúráról, energetikai iparról, egészségügyről vagy távközlésről van szó.

A - közúti és vasúti - szállítási infrastruktúra terén megközelítőleg 40 milliárd eurós beruházásokat terveznek, mondta Orban. A vasút fejlesztését Európában prioritásként kezelik, tekintve, hogy nem szennyez, biztonságos, és nem utolsósorban kényelmes utazási mód. Emiatt masszív közberuházásokat fognak eszközölni az eddig elhanyagolt vasúti infrastruktúra területén - mondta. 

A légi közlekedés és a folyami - pontosabban a Dunán való - közlekedés infrastruktúráját szintén fejleszteni akarja a kormány, de korszerűsíteni szándékozik befektetésekkel a konstancai kikötőt is, amely Európa egyik kapuja lehet a tengeri közlekedésben.

Rámutatott továbbá, hogy az energetikai szektor nagy gondokkal küzd az utóbbi hat-hét évben hozott katasztrofális döntések miatt. Ilyen döntés volt a többi között az energetikai szektor szereplőire kirótt különadó, vagy a lakossági gáz árának mesterséges manipulálása. Ezek következtében Románia energia-exportőrből importőr lett, a romániai vállalalatok versenyképességét pedig tönkretették a nagyon magas energiaárak. 
EZT OLVASTA MÁR?

X