A kormány támogatná a rövidített munkaidőt a bajba jutott vállalkozások esetében


-A A+

A kormány gyakorlatba szándékozik ültetni a más európai országokban már működő Kurzarbeit-modellt, amely lehetővé teszi a rugalmas munkaprogram bevezetését rendkívüli helyzetek esetén – jelentette be hétfőn Ludovic Orban kormányfő, rámutatva azonban, hogy időre van szükség, amíg kidolgozzák ezt, illetve a jogosultágra vonatkozó kritériumokat.

Az Európai Unió elfogadta a munkahelyvédelmi (SURE) programot, amelynek keretében a tagállamok támogatást hívhatnak le bizonyos, a rendkívüli helyzetekben foganatosított intézkedések költségeinek fedezésére, és ezek között vannak a Kurzarbeit-típusú (a rövidített munkaidő támogatása) intézkedések is – mutatott rá Orban a munkaügyi minisztérium által szervezett vitán.

„Az ötlet maga nem annyira bonyolult. Ha egy vállalatnak bizonyos százalékkal visszaesett az eladása, csökkentett munkaidőt vezethet be alkalmazottai számára annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsátania őket, és az állam kifizeti neki azokat az órákat, amikor alkalmazottai nem dolgoznak” – fejtette ki a kormányfő.

Az intézkedést természetesen korlátozott időre lehet bevezetni, olyan válságos időszakokban, mint a jelenlegi koronavírus-járvány, és nagyon világosan, pontosan meg kell szabni a jogosultságra vonatkozó kritériumokat, egyrészt azért, hogy a rászoruló cégek minél könnyebben hozzájussanak a támogatáshoz, másrészt, hogy ne részesülhessenek a támogatásban azok a vállalkozások, amelyeknek valójában nincs szükségük rá.

Az intézkedést belefoglalják a gazdaság újraindítását célzó intézkedés-csomagba, amelyet a közeljövőben fog bemutatni a kormány. Orban arról is beszélt, hogy a napszámosok és idénymunkások számára is ki akarnak dolgozni támogató intézkedéseket, és az egészet úgy fognák össze egy csomagba, hogy azok a legmegfelelőbbek legyenek a különböző ágazatok számára, hogy minél kevesebb ember maradjon munkahely nélkül.
EZT OLVASTA MÁR?

X