Erdély legjei – Szilágy megye: Kémer, a szőlészet északi végvára (VIDEÓ)


-A A+

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

Ősidőkre visszanyúló hagyománya van a szőlő- és bortermelésnek a Szilágy megyei Kémeren. A Maszol stábja a Fort Silvan borászatot kereste fel, ahol a Szoboszlai család több generációja foglalkozik szőlőtermesztéssel. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

A Szilágy megye nyugati részén, Bihar megyéhez közeli csücskében fekvő Kémeren az 1800-as években már voltak borászatok, amelyek nedűi nemzetközi elismeréseket is szereztek, eljutottak Bécsig és Párizsig is. A jelenleg 1750 lakosú nagyközség szőlőterülete 1970 előtt mintegy 90 hektár volt. Az egykor virágzó szőlőművelés azonban mára sokat veszített jelentőségéből, mert a szőlőkultúrát az 1960-as évek végén filoxéra tette tönkre. Csak a 90-es évek után indult újra a bortermesztés a vidéken, viszont helyreállítani azóta sem sikerült teljesen.

A Szoboszlai család 2012-ben kezdett el bortermesztéssel foglalkozni. Kezdetben csak hobbiként telepítettek 1200 tőkét a családi szőlősben, de annyira megtetszett az elképzelés, hogy végül 27, majd 36 hektárt ültettek be, azóta pedig nincsen megállás. A Fort Silvan a szőlészet északi végvára, ahol a szőlők a hagyományos szőlőtermő vidékektől eltérő, hűvös klímában érlelődnek.

A 47-es szélességi fokon túl a szőlő lassúbb érésű és ebből adódóan az aromáit jobban megőrzi, emellett pedig a savas, agyagos talaj is ízletesebbé teszi. Szoboszlaiék kedvence az olaszrizling, a királyleányka, a tramini, az ottonel muskotály, a merlot, a pinot noire, a kadarka és a fekete leányka, ezeket termesztik leginkább. Újabban pedig házasított borokkal is foglalkoznak, így megtalálható náluk a királyleányka traminival vagy a feketeleányka merlot-val.

Szoboszlai Györk szerint a szüret az év legizgalmasabb napja számukra. Minden évben ekkor meghirdetik a faluban, hogy lehet menni szőlőt szedni hozzájuk, és miután a munkaóra lejár, mindenki annyi fürtöt vihet magával haza, amennyit csak akar. Szerinte az emberek leginkább azért járnak erre a szüretre, mert nagyon jó a hangulat, énekelnek, szőlőt szednek, majd a végén mindenkit megvendégelnek egy nagy közös ebédre.

A szőlős az erdők alatt helyezkedik el, ahonnan kilátás nyílik az egész völgyre. A borpince mélyen a domboldalban épült, patkó alakú építmény, amely a borok érlelésére, tárolására és a borkóstolók tartására szolgál. A Fort Silvan panzióval is kibővült, illetve pincészete adott helyet a 2018. évi Erdélyi Szőlőhegyek borversenynek.

Kémer sorrendben már a harmadik Szilágy megyei település, ahol a borversenyt megrendezték, a verseny legjobb Champion-díjas borának pedig a Fort Silvan pincészet 2016-os olaszrizlingjét választották. A barikolt merlot boruk bekerült Románia 100 legjobb bora közé, a Traminerük pedig a 2017 legjobb traminerje díjat nyerte el – tudtuk meg Szoboszlai Györktől. Szerinte a borverseny is jó példa arra: az itteni bortermelők be tudják bizonyítani Erdélyben és Romániában, hogy a Szilágyságban a borászatnak hagyománya és létjogosultsága van.








EZT OLVASTA MÁR?

X