Költségvetés-módosítás: honnan vesznek el és mely minisztériumok kapnak többet?


-A A+

A törvényben előírt 40 százalék helyett 14 százalékkal nőnek a nyugdíjak szeptember elsejétől – áll az idei második költségvetés-módosítás tervezetében. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 1265 lejes nyugdíjpont értéke szeptember elsejétől 1442 lejre nő, ha a tervezet hatályba lép.

A 14 százalékos növelés 8,75 milliárd lejes plusz terhet ró a költségvetésre az idei évben, a 40 százalékos emelés esetében az a teher körülbelül 25 milliárd lejt jelentett volna. A szociális nyugdíj a jelenlegi 704 lejről 800 lejre nő. A kormány az idei évre a tervezett 6,7 százalékos költségvetéshiány helyett 8,6 százalékos GDP-arányos deficittel számol.

A költségvetés-módosítás tervezete szerint a pénzügyminisztérium 14 milliárd lejt kap, ebből 1,7 milliárd lejjel az állami kölcsönök után fizetett kamatokat fedezik. Az egészségügyi tárca 3,1 milliárd lejt kap, az agrártárcának 3 milliárd lejes kiegészítést hagynak jóvá, ebből 2 milliárd lej a gazdáknak megy, 740 millió lej öntözőberendezésekre fordítanak. 

A belügyminisztérium 1,2 milliárd lej kap, ebből 864 millió lejt a választások megszervezése emészt fel. A szállítási tárcának 814 millió lejes kiegészítést ítélnek oda.








EZT OLVASTA MÁR?

X