Mekkora lesz idén a gazdasági visszaesés Romániában?


-A A+

A Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) az idei évre csak 3,8 százalékos gazdasági visszaesést vetít előre, a pénzintézetek szerint ennél jóval nagyobb lesz a GDP-csökkenés. 

A Raiffeisen Bank vezető közgazdásza, Ionut Dumitru szerint túl optimista az előrejelelzési bizottság becslése, amely például az iparban 8,6 százalékos csökkenést jósol, miközben az idei év első negyedévében az iparban éves összevetésben 16,4 százalékos volt a zuhanás. 

Az épitőipari 5,8 százalékos éves növekedési becslés szintén irrelásinak tűnik, akárcsak a szolgáltatásoknál jósolt mindössze 2,7 százalékos csökkenés. Az előrejezési bizottság az export esetében 10,3 százalékos csökkenést vetít előre, a külkereskedelmi mérleghiány pedig tovább mélyül. 2,8 százalékos inflációval számolnak. 

Ionut Dumitru elmékeztet, a költségvetési hiány a kormány becslései szerint is megközelíti idén a 9 százalékot, amelynek finanszírozása kihívást fog jelenteni Románia számára. Az idei évre az ING Bank 5,5 százalékos, a Raiffeisen Bank 5 százalékos, a BCR pedig 4,7 százalékos GDP-csökkenéssel számol. 








EZT OLVASTA MÁR?

X