Szeptemberben az aszálykárok 80 százalékát megtéríti az állam


-A A+

FRISSÍTVE: A mezőgazdasági minisztérium 850 millió lej kártérítést utal ki aszálykárokra, ami fedezi a szárazság miatt keletkezett veszteség legalább 80 százalékát – jelentette ki Adrian Oros tárcavezető kedden, rámutatva, hogy ezt az összeget szeptemberben fizetik ki a gazdáknak.

A miniszter szerint a 850 millió lej, amit a múlt heti költségvetés-kiigazításkor kapott a tárca, biztosítja az aszálykárokra fizetendő kártérítések mintegy 80 százalékát, a fennmaradó összeget pedig az októberi költségvetés-kiigazításkor fogják utalni.

Oros rámutatott, hogy a nap folyamán éppen erről a témáról tartott megbeszélést a legnagyobb mezőgazdasági egyesületek képviselőivel.

A miniszter hangsúlyozta még, hogy a múlt heti büdzsé-kiigazításkor a tárca költségvetését 3,445 milliárd lejjel egészítették ki, és ez az összeg lehetővé teszi, hogy minél méltányosabban megtérítsék az agrárszektorban tevékenykedők veszteségeit, amelyeket részben a természeti csapások, részben a koronavírus-járvány okozott.

Iohannis: fejlesztjük az agrár-infrastruktúrát is

„A román gazdáknak nagy szükségük van támogatásra. Nagyon jól tudjuk, hogy a világjárvány előidézte problémákon kívül a gazdák a tavaszi hosszan tartó aszály hatásait is érzik, ezért a költségvetés-kiigazításkor a kormány jelentős alapokat utalt ki az aszály sújtotta gazdák kártérítésére” – fejtette ki Klaus Iohannis államelnök sajtónyilatkozatában, amelyet a kormányfővel és a kabinet több miniszterével lezajlott megbeszélése után adott a Cotroceni-palotában.

Az elnök szerint európai projektek előkészítésén is intenzíven dolgozik a kormány, amelyek megelőznék az ilyen helyzeteket: például az öntözőrendszterek kiépítésén, az elsivatagosodás felszámolásán, tehát olyan projekteken, amelyek javítanának az egész általános helyzeten és megkönnyítenék a gazdák munkáját, ugyanakkor kímélnék a környezetet is – tette hozzá Iohannis.

(Nyitókép forrása: Adrian Oros Facebook-oldala)








EZT OLVASTA MÁR?

X