Szeptember elsejétől várhatóan kinyitnak az éttermek belső helyiségei


-A A+

Szeptember 1-jétől valószínűleg ismét kinyitnak a színházak, a mozik, valamint az éttermek belső terei, a megfelelő óvintézkedések mellett - nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis államfő. A nyitás részleteiről a tervezettnél később, csütörtökön várható döntés.

"Szeptember 1-jétől vélhetően ismét kinyithatnak a színházak és a mozik. Természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, azaz üresen kell hagyni néhány ülőhelyet a nézők között, mindenkinek maszkot kell viselnie. A szabályokat a szakértők állítják fel. De fontosnak tartom, hogy ott, ahol a körülmények megengedik, újrakezdődjön a kulturális tevékenység" – fogalmazott sajtótájékoztatóján az elnök.

Hozzátette, bizonyos feltételek mellett az éttermek zárt légterű helyiségeit is megnyitják jövő hónap elejétől.  "Alapjában véve ezeket is használni lehet majd, de csak ott, ahol biztonságos" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az intézkedés részleteit ez esetben is szakemberek dolgozzák ki.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) munkáját segítő technikai-tudományos tanács csütörtöki ülésén dönt az éttermek belső helyiségeinek megnyitásáról - nyilatkozta szerdán a Romániai Szállodák és Éttermek Munkáltatói Szervezetének (HORA) főtitkára, Dragoş Petrescu.

A Ludovic Orban miniszterelnökkel folytatott egyeztetést követően Petrescu azt az államfőhöz hasonlóan hangsúlyozta, hogy szigorú egészségügyi szabályok betartásával nyitnak majd a vendéglők. A döntés minden étteremre vonatkozik majd, azokban a régiókban azonban, ahol nő a megfertőződések száma, a járványhelyzet alakulásának függvényében korlátozhatják ezek működését - magyarázta.

A vendéglátóipar képviselői szerint 400 ezer alkalmazott állása forog veszélyben, ezért nem lehet tovább halasztani az éttermek beltereinek megnyitását. "Természetesen lesznek kivételek azokon a helyeken, ahol nem sikerül ellenőrzés alatt tartani a járványt" - nyomatékosította a HORA főtitkára.

A Ludovic Orban miniszterelnök kedden még azt jelentette be, hogy a CNSU szerdai ülésén tárgyalnak a veszélyhelyzetet elrendelő kormányhatározat módosításáról, azaz egyrészt kiegészítik azt a választási kampány alatt érvényes szabályokkal, másrészt pedig lehetővé teszik a színházak, mozik, valamint az éttermek belső tereinek újbóli megnyitását, és megszabják ezzel kapcsolatos intézkedéseket. A kormány szerdán közölte, hogy a CNSU ülését csütörtökre halasztották.

(Címoldalas illusztráció forrása: Pexels)








EZT OLVASTA MÁR?

X