Kinyitnak a beltéri éttermek, kávézók, mozik – ezek a szabályok


-A A+

Határozatot fogadott el csütörtök késő este az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) az éttermek és kávézók beltéri helyiségeinek szeptember 1-jétől történő újranyitásáról. Ugyanettől a dátumtól a mozik és színházak is újrakezdhetik tevékenységüket.

A testület 43-as számú határozata értelmében jövő hónap elejétől kinyithatnak az éttermek és kávézók beltéri helyiségei azokban a megyékben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve nem haladja meg az 1,5-öt.

Azokban az esetekben, amikor a megye megfelel ugyan ennek a kritériumnak, a megyén belül azonban valamely településen az elmúlt 14 napban jegyzett megbetegedések számának összege ezer lakosra számolva meghaladja az 1,5-ös küszöböt, a megyei vészhelyzeti bizottság korlátozhatja vagy felfüggesztheti az adott településen a beltéri éttermek és kávézók működését.

A határozat azt is előírja, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken működő éttermek és kávézók is kinyithatnak, a klubok, bárok és diszkóhelyiségek azonban továbbra is zárva maradnak. A CNSU döntése szerint országos szinte reggel 6 és éjfél között időszakra korlátozzák a teraszok, valamint a beltéri éttermek és kávézók nyitvatartását.

A határozat ugyanakkor javaslatot tesz arra is, hogy a zárt térben tartott magánrendezvények, képzések, workshopok esetében emeljék 50-re a résztvevők maximális számát, a hasonló jellegű szabadtéri események esetében pedig 100-ra.

A mozik, színházak és koncerttermek újranyitása szintén engedélyezett azokban a megyékben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve nem haladja meg az 1,5-öt, de csak befogadóképességük felével működhetnek.

A döntés értelmében a szerencsejátéktermek is kinyithatnak azokban a megyékben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve nem haladja meg az 1,5-öt. A drive-in rendezvényeken egy gépkocsiban ülő személyek száma nem haladhatja meg a hármat, ha nem ugyanazon család tagjai. A szabadtéri előadásokon, koncerteken, fesztiválokon és más hasonló rendezvényeken legtöbb ötszáz személy vehet részt, a nézőknek egymástól legkevesebb két méterre elhelyezett székeken kell ülniük, és védőmaszkot kell viselniük. 
EZT OLVASTA MÁR?

X