Erdély legjei – Hargita megye: a borszéki balneo-klimatérikus wellnessközpont (VIDEÓ)


-A A+

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

A Hargita megyei tanács közel tíz éve kezdett el Borszéken egy új, 700 férőhelyes, modern kezelőközpontot építeni, amely most már 95 százalékban készen is van. A helyi önkormányzati vezetők azt remélik, hogy ha megépül, fellendíthetik újra a turizmust, és visszanyeri régi fényét a gyönyörű környezetben lévő székelyföldi település. A wellnessközpontról és a város idegenforgalmáról Mik József polgármesterrel beszélgettünk Erdély legjei sorozatunkban. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

A kezelőközpont megépítésének gondolata 2010-ben fogant meg. Előzménye, hogy 2001-ben bezárt az akkori kezelőbázis, így megszűnt Borszéken a gyógykezelés, így a város is megszűnt balneo-klimatérikus fürdőhelyként létezni. Ekkor egy magyarországi magánvállalkozó vette meg a régi kezelőközpont épületét, ám ő semmiféle újítást nem végzett rajta, és lassan az ingatlan állaga kezdett leromlani.

Mik József a Maszol stábjának felidézte: tárgyaltak többször is a tulajdonossal, hogy megvásárolják az épületet, de nem sikerült megállapodni, és emiatt is döntöttek úgy, hogy egy új kezelőközpontot építenek, amelyet wellness fürdővel is kiegészítenek, így az gazdaságilag is fenntarthatóbb lesz. El is indult a projekt, egy magyarországi tervezőcsoport tervei alapján, akik már terveztek hasonló épületeket Európa-szerte, ám a munkálatok később teljesen leálltak a bukaresti kormányváltáskor.

„2011-ben kezdtük el az építkezést, ám sajnos 2012-ben a kormány bukásával teljesen leálltak a munkálatok, mivel az új kormány már nem támogatta ezt a projektet. Félő volt, hogy az épület évtizedekig ott fog állni, és tönkremegy. Ekkor szállt be a megyei tanács, és állagmegőrzést végzett. 2015-ben vettünk fel kölcsönt az államkincstártól, hogy abból próbálják meg befejezni” – részletezte Mik József.

Az épület mára már nagyjából 95 százalékban elkészült, kívülről már csak a tereprendezést kell elvégezni, amit szeptember végéig mindenképpen befejeznek, belül pedig a bútorzatot kéne berendezni. A probléma ezzel csak az, hogy a bútorzat nagyon komplex, kétmillió lejbe kerül, és két közbeszerzést is lefolytattak a tavaly és idén, de nem sikerült eddig kivitelezőt találni. Most már vannak érdeklődők, és remélik, hogy valaki megnyeri versenytárgyalást, és végre be tudják fejezni.

A wellnesközpont megépítésekor főként követ és fát használtak, a tipikus székely házak, illetve Makovecz építészeti stílusa keveredik benne. Nagyon sok természetes anyagot használtak hozzá, a tető anyaga ardesia, amely egy hasított kő, Németországból, a bútorok nagy része is kő vagy kőutánzat, fával kiegészítve. A Hargita megyei tanács feltett szándéka, hogy visszahozzák Borszékre a régi elemeket, és minden felújításkor vagy építkezéskor arra törekszenek, hogy a bútorzat is és az épület is a régi hangulatot teremtse meg.

A polgármester tájékoztatása szerint az épület 11 modulból áll, amelyek egy folyosóra vannak felfűzve. Több szauna is lesz benne, az épületen belül és kívül is, és olyan medencék is, amelyek nem csak nyáron, hanem a téli hónapokban is tudnak működni. Télen, amikor a kinti medencék nem működnek, naponta körülbelül 700 főt fog tudni befogadni a kezelőközpont, ha minden személy négy órát bent, nyáron pedig 1000 fő/nap a kapacitás.

Kezelések szempontjából nagy kínálat ígérkezik: lesz gyógymasszázs, régi kádas fürdők, mofetta, iszapkezelés, sókamra és sóinhaláció is, és mindez négy csillagos szinten. A kezelőközpont közel 70 embernek tud munkát adni, ám közvetett módon is fog munkahelyeket teremteni a környéken. Jelenleg 700 szálláshely van Borszéken, de ezt ki kell bővíteni 2500-ra, ezért egy 120 szobás szállodát is terveznek építeni a központ mellé. Balneológusokat is mindenképpen hoznak a városba, már az orvosi lakások is épülnek nekik, és már több orvosi személyzettel, asszisztenssel is beszéltek.

Borszéken a sípálya elindítása után megfigyelhető volt a fejlődést, egyre több panzió épült, ám az igazi változást ez a kezelőközpont fogja előidézni – mondta Mik József. Hozzátette: remélik, eljutnak oda, hogy nagyobb lesz az igény, és bővítésben is gondolkodhatnak.

„Úgy érzem, hogy sikerülni fog visszaállítani a város turizmusát. Borszék teljesen romváros volt, nagyon le volt pusztulva, de most már elkezdtünk az infrastruktúrába is fektetni, és kezdenek visszajönni a turisták. Borszék egy nyugodt hely, nincs agyonépítkezve, úgyhogy itt tökéletesen lehet pihenni. Bobpályát is indítottunk, és egy nagyobb kalandparkot is létra akarunk hozni. Lassan az épületek is megújulnak, 5-10 éven belül lesznek komolyabb változások, és reméljük, hogy vissza tudunk kapaszkodni oda, ahol voltunk réges-régen” – nyilatkozta a polgármester.  








EZT OLVASTA MÁR?

X