Padlóra küldte a sertéspestis a romániai disznóhizlalást


-A A+

Két év alatt 1 milliárd euró kár érte az ágazatot, mely jelenleg a hazai fogyasztásnak csupán 30 százalékát biztosítja.

Röpke három év leforgása alatt több mint negyedével csökkent a hazai sertésállomány. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban még 4,7 millió sertés röfögött a romániai farmokon és háztájikban, idén éprilis végén azonban már csak 3,665 millió. A területi bontásból kitűnik, hoga az ágazat súlypontja Erdélyben van.

A Nyugati Fejlesztési Régió sertésállománya 903 ezer egyedet számlál, az észak-nyugatiban 554 ezer, a központiban pedig 321 ezer disznót tartanak. Előbbi az egyetlen a feljesztési régiók közül, ahol 2019 vége óta nőtt az egyedszám, 57 ezerrel. Az észak-nyugati régióban minimális mértékben csökkent az állomány, a központiban ugyanakkor tetemes arányban, 12 százalékkal.

A Romániai Sertéshústermelők Országos Egyesülete (APCPR) arra számít, hogy az ágazat idei árbevétele 2 milliárd lej körül lesz. Ez körülbelül 30 százalékkal marad el a 2016-os szinttől. “Az állattenyésztési ágazat nagy bajban van. Sok termelő csődbe ment vagy a csőd szélén áll, akik pedig talpon maradtak, tízezer eurókat vesztenek nap-mint-nap a bevezetett állategészségügyi korlátozások miatt” – mondja Ioan Ladoși, az APCPR elnöke.

A szakmai érdekvédelmi szervezet sérelmezi, hogy az ágazat semmilyen támogatásban nem részesül a kormány részéről. Áprilisban az egyesület, melynek tagjai az idehaza megtermelt disznóhús 70 százalékát állítják elő, levélben fordult Ludovic Orban kormányfőhöz, személyes egyeztetést sürgetve az ágazat gondjainak orvoslása céljából. A javaslatra nem kaptak választ.

300 ezerrel több koca kellene

Az elmúlt két évben az ágazat veszteségei körülbelül 1 milliárd eurót tettek ki, s az állatállomány csökkenése jelentős összeggel növelte az ország külkereskedelmi mérleghiányát. Tavaly 420 millió euró értékben importáltunk disznóhúst, ennek a zöme Németországból, Spanyolországból és Magyarországról érkezett. A belföldi termelés csupán 30 százalékát fedezi a fogyasztásnak.

„Jelenleg 120 ezer koca van az országban, de ahhoz, hogy a teljes keresletet belföldről tudjuk fedezni, 450-500 ezerre lenne szükség. Az államánynak erre a szintre való növelése költséges és időigényes folyamat, mely 20 évet vehet igénybe. A jelenlegi helyzetben a kérdés nem az, hogyan fejleszthetnénk az ágazatot, hanem hogyan szabadulhatunk meg sertéspestistől” – nyilatkozta Vlad Mănăstireanu, a Public Affairs Solutions tanácsadó cég helyettes-igazgatója. Hozzátette, hogy a szebeni szalámi egy ideje már spanyol disznóhúsból készül, s ha a kormány nem tesz lépéseket a tenyésztők támogatására, megtörténhet, hogy a hazai termelés rövidesen már csak 10 százalékát fogja fedezni a fogyasztásnak.

A hatóságok július végén 29 megyében 272 afrikai sertéspestis fertőzési gócot tartottak nyilván, közülük négyben ipari szintű állattenyésztés folyt. A sertéspestis járvány kitörése óta Romániában 540 ezer állat került kényszervágásra. 








EZT OLVASTA MÁR?

X