Jövedelmi adatok: jelentősen javult Szatmárnémeti helyezése a városok rangsorában


-A A+

FRISSÍTVE - Azok a helyhatósági választásokon induló ellenfelek, akik mögött nincsenek eredmények, de még terveik sem, a legtöbb esetben azzal támadják Szatmárnémetit és Szatmár megyét, hogy az uniós forrásokat nem használták ki megfelelően. Miután a fővárosi sajtóban megjelent írások statisztikákkal cáfolták ezeket, adatok bizonyítják, hogy a szatmárnémeti városvezetés erőfeszítései a magáncégekkel kölcsönös tiszteleten és szakmaiságon alapuló kapcsolata is meghozta az eredményeket – jelentette ki Kereskényi Gábor polgármester.

A helyhatósági választások apropóján új, interaktív rangsort dolgozott ki az Erdélystat, amelyben a romániai városok és az erdélyi községek önkormányzatainak jövedelme hasonlítható össze. A teljes bevételek mellett megtekinthető a települések saját jövedelme – az adók helyben maradt része –, a megyei és országos visszaosztásokból származó bevételek, illetve az európai uniós forrásokból származó támogatások.

Az elmúlt három évben Nagyvárad, Nagyszeben és Szatmárnémeti javított számottevően a pozícióján, ezekben a városokban 20 százalék feletti volt az egy főre eső saját jövedelem növekedése a 2013 és 2016 közti periódushoz képest.

Az adatokból kiderül, hogy a nagyvárosok rangsorában jelentősen javult Szatmárnémeti helyezése az elmúlt három évben, hiszen 20 százalék feletti volt az egy főre eső saját jövedelem növekedése a 2013 és 2016 közti periódushoz képest. Az interaktív lista alapján a 2009 és 2019 közti periódusra számolt, egy lakosra jutó teljes jövedelem szerint Szatmárnémeti a 106. a 319 város közül. Miközben saját erőforrásait tekintve nagyon jónak tekinthető a helyezése (54. helyezett), addig mind a visszaosztott (233. helyezett), mind pedig az uniós bevételek alapján (158. helyezett) gyengébben teljesített az elmúlt tizenegy évben.

„Az utóbbi négy év során többször is hangoztattuk, hogy az együttműködés, amely az önkormányzat és a magáncégek között kialakult, minden szatmárnémeti előnyére válik majd. Sokan hangoztatják, hogy a magánberuházások nem a polgármester, és a polgármesteri hivatal érdemei. Tény, hogy nem mi tesszük oda a város pénzét, de ahhoz, hogy ezek a beruházások megvalósulhassanak, a befektetőknek látniuk kellett azt, hogy az önkormányzat egy megbízható, komoly partner. Ami az előző időszakokban nem volt jellemző, az a mi mandátumunkban természetes volt, mindent megtettünk azért, hogy egyszerűbb, gyorsabb legyen az ügyintézés. Ennek az eredménye az, hogy ma már sokkal több munkahely van Szatmárnémetiben, és ezáltal sokkal nagyobbak az alapjövedelmek is” – nyilatkozta Kereskényi Gábor polgármester.








EZT OLVASTA MÁR?

X