Terjeszkednek a barkácsáruházak az erdélyi városokban, így Székelyföldön is


-A A+

A Hornbach Nagyváradon és Kolozsváron, a Dedeman pedig Sepsiszentgyörgyön fog áruházat nyitni.

Szeptember utolsó napján nyílik meg a Hornbach legújabb, nagyváradi áruháza. A barkácsáruház a város Szentandrás felőli végén, a körgyűrű közelében található. A 23 ezer négyzetméteres létesítményben közel 100 alkalmazott dolgozik. A beruházás összértéke 28,5 millió euró, amiben benne van a telek értéke is. Nagyvárad a barkácsáruházakkal legjobban ellátott erdélyi városok egyike, ahol már évek óta működik Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin és BricoDepot.

A nagyváradi a Hornbach hetedik romániai áruháza, a többi Bukarestben, Brassóban, Nagyszebenben és Temesváron van. Az 1887-ben alapított, német tulajdonban levő vállalat Kolozsváron is új áruházat épít, melyet nagy valószínűséggel 2021-ben nyitnak majd meg.

 

 

A barkácsáruházak egyelőre nem sínylették meg a válságot, a forgalmuk a kijárási tilalom alatt sem csökkent, mivel nagyon sokan a lakásuk csinosításával, kisebb-nagyobb javításokkal próbálták meg elfoglalni magukat. Tavaly is jó évük volt, az árbevételük 14,6 milliárd lejt tett ki, 15 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi szintet.

Élen a hazaiak

Az ágazat az egyedüli a belföldi kiskereskedelemben, a gyógyszertárak mellett, melyet a hazai vállalatok dominálnak. Az egyértelmű piacvezető Dedeman, mely bákói családi vállalkozás. A közel 11 ezer főt foglalkoztató cégnek 51 áruháza van, tavaly 8,2 milliárd lej árbevétel mellett 1,28 milliárdos profitot ért el. A második legnagyobb barkácsáruház lánc szintén hazai, a galaci Arabesque. Ennek tavalyi forgalma 1,92 milliárd lej volt.

Az országban jelen van három multinacionális áruházlánc is: a francia Leroy Merlin, a brit BricoDepot és a német Hornbach. A Dedeman piaci fölényét mi sem mutatja jobban, mint hogy ezek árbevétele összesen sem közelíti meg a Dedemanét, tavaly mindössze 3,9 milliárd lej volt. A Leroy Merlinnek 18, a Brico Depotnak pedig 35 áruháza van jelenleg.

Erdélyben Kovászna megye az egyetlen, ahol az öt piacvezető vállalat egyike sincs jelen. Ez a közeljövőben változni fog, a Dedeman ugyanis áruházat épít Sepsiszentgyörgyön, a készülőben levő új pláza közelében. Hargitában a Dedeman működtet egy kisebb áruházat Csíkszeredában.  

Háromszéki ugyanakkor az ország kilencedik legnagyobb építőanyagokat forgalmazó cége, a megyében több kisebb formátumú, Depo nevű áruházat működtető Compact kft. A 107 alkalmazottal dolgozó cég tavalyi árbevétele 66 millió lej volt.     

A barkácsáruházak számára Románia nehéz piac, korábban több nemzetközi lánc, a Praktiker, az OBI és a Baumax is kivonult.








EZT OLVASTA MÁR?

X