Kezdtünk rákapni az almaborra, de beütött a járvány


-A A+

Idén minden bizonnyal 20 millió liternél több szájdert ittunk volna, ha nem szól közbe a koronavírus.

Röpke három év alatt közel megduplázódott a hazai almabor-fogyasztás. A szinte kizárólag angol nevén, szájderként (cider) közismert, almalé erjesztésével készülő italból 2016-ban még csak 11,5 millió litert fogyasztottunk, rá egy évre azonban már 14,3, 2018-ban 17, tavaly pedig 19 milliót. Az Euromonitor International nemzetközi piackutató cég adatai szerint a 2016-ban 148 millió lejt költöttünk almaborra, mely összeg 2019-re 280 millióra nőtt.

A tavalyi fogyasztás mennyiségben 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, s az Euromonitor tanulmánya szerint a szakemberek idén is jelentős, 10 százalék körüli növekedésre számítottak. A koronavírus azonban áthúzta az almabor gyártók számításait.

A piaci adatok azt mutatják, hogy az idei fogyasztás elmarad a tavalyitól. A vendéglátóiparban a tavalyi mennyiségnél körülbelül 30 százalékkal kevesebb szájder fogyott ebben az évben, míg a kiskereskedelemben értékesített mennyiség valamivel kisebb mértékben csökkent. Az Euromonitor szakértői arra tippelnek, hogy a vendéglátóipar almabor eladásai csak 2022-ben érik el megint a járvány előtti szintet.

Diadalmenet öt év alatt

A tőlünk nyugatabbra fekvő európai országokhoz képest Romániában a szájder elég nagy fáziskéséssel tűnt fel. Az első, országszerte kapható almabor a Strongbow volt, melyet 2015-ben vezettek be a piacra. A holland Heineken terméke jelenleg is a legnépszerűbb almabor idehaza, piaci részesedése 36,9 százalék. A második legkeresettebb szájder szintén egy nemzetközi márka, a dán Carlsberg által forgalmazott Somersby, 19 százalékos piaci részesedéssel. A harmadik dobogós egy hazai termék, a főleg habzó borairól és konyakjairól ismert Zarea által gyártott Dacic, 13,1 százalékos piaci részesedéssel.

A sörhöz hasonlóan az almabor is kifejezetten szezonális cikk, nyaranta lényegesen több fogy belőle, mint a hűvösebb évszakokban. A sörtől eltérően azonban a szájder fogyasztását nemigen befolyásolják a nagy nemzetközi sportesemények, mint az olimpia, vagy a labdarúgó Európa- és világbajnokság. A legtöbb országban inkább lokálokban isszák, nálunk azonban jellemzően odahaza, a lokálok a fogyasztásnak csupán 17 százalékát adják.  

Almabort már az ókori Mezopotámiában is ittak, azonban a modern szájder szülőhazájának Franciaország észak-nyugati vidékei számítanak. Körtéből és birsalmából szintén erjesztenek szájdert. Az ital alkoholtartlama 1,5 százaléknál kezdődik és felmehet 10 fölé.








EZT OLVASTA MÁR?

X