Stratégiai készleteket halmoz fel gyógyszerből Európa, Románia nem követi a példát


-A A+

Csúcsra járatják a termelést a hazai gyógyszergyártók a megugrott export-megrendelések miatt.

Korábban sosem látott volumenű megrendeléseket kapnak külföldről a hazai gyógyszergyártók. „Júliussal kezdődően a romániai gyártók a 2019-es mennyiségnek közel tízszeresét kitevő export megrendeléseket kapnak. Ez azt jelenti, a megrendelő országok stratégiai készleteket halmoznak fel, hogy biztonságban átvészeljék a veszélyes őszi és téli időszakot” – nyilatkozta Dragoș Damian, az ipari gyógyszergyártók szakmai érdekvédelmi képviseletének (PRIMER) az ügyvezető igazgatója.

A legtöbb megrendelés Spanyolországból, Portugáliából, Svédországból, a balti államokból és Olaszországból, valamint a Közel-Keletről érkezett. A külföldi megrendelők részéről Paracetamol, Ibuprofen, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, véralvadásgátlók és perfúzióban beadható gyógyszerek iránt van a legnagyobb érdeklődés.

Bár a szakemberek szerint az influenzaszezon idején a járványhelyzet valószínűleg súlyosbodni fog, a hazai egészségügyi hatóságok részéről érkező megrendelések semmivel sem nagyobbak a korábbi években megszokottaknál, ami a PRIMER szerint aggodalomra ad okot.

„Romániának is gyógyszerkészletet kellene felhalmoznia, megfelelő mennyiségben. Ha nem érkeznek meg időben a rendelések, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ismét előáll majd a tavaszi helyzet, amikor egyes gyógyszerek kifogytak. Ha ismét sor kerülne a határok lezárására, akkor importból sem lehet majd idejében feltölteni a készleteket” – figyelmeztet a szakmai szervezet. Március elején Romániai hat hónapra megtiltotta egy sor gyógyszer és egészségügyi termék exportját, azonban a korlátozás szeptemberben megszűnt.

Importfüggők vagyunk

A 19 gyógyszergyártót tömörítő PRIMER vezetőssége arra is felhívja a figyelmet, hogy gyógyszerek tekintetében Románia nettó importőr, egy sor fontos terméket kizárólag külföldről lehet beszerezni. A hazai gyártók főleg szabadalom által már nem védett, ezért olcsó generikus termékeket állítanak elő.

Tavaly közel 18 milliárd lej értékben vásároltunk gyógyszereket. A piacvezető gyártó a kolozsvári Sun Pharma – Terapia volt, 56,4 millió doboz gyógyszerrel, 736 millió lej árbevétellel. Az első tízben még egy erdélyi gyártó szerepel, a marosvásárhelyi Gedeon Richter. A magyar tulajdonban levő cég 2019-ben 21,2 millió doboz gyógyszert állított elő, árbevétele 185 millió lej volt.








EZT OLVASTA MÁR?

X