Kicsi falu, nagy fizetés: pazarul keresnek a kisközségek polgármesterei


-A A+

Van olyan párszáz fős település, amelynek vezetője 10 ezer lejt keres.

2017 óta a helyi tanácsok szabják meg a helyi elöljárók és a polgármesteri hivatalok alkalmazottainak juttatásait. Az önkormányzatok általában nagyvonalúan éltek is ezzel a lehetőséggel, tekintélyes bérekhez juttatva olyan települések polgármestereit, alpolgármestereit és tisztviselőit, amelyeknek a saját bevételeikből nem hogy fejlesztésekre nem telik, de a fizetésekre sem futja.

Az ország legkisebb községe a Krassó-Szörény megyei Temesfő, ahol a 2011-es népszámláláskor 87 személy élt. A polgármester és a községháza alkalmazottai minden bizonnyal nem kapnak sérvet a rengeteg munkától, azonban előbbi nem panaszkodhat, ugyanis nettó 4 800 lejes fizetése van. Idén szeptemberben Temesfő, melyhez a nemzetközi jazzfesztivál színhelyeként szolgáló Szörényordas (Gărîna, Wolfsberg) falu is hozzátartozik, 250 ezer lejt kapott a központi költségvetésből, hogy finamszírozni tudja a polgármesteri hivatal működését.

Ugyanannyit, éves szinten 58 ezer lejt keres a legkisebb Hunyad megyei község, a 266 lelkes Bătrîna polgármestere. Az önkormányzati alkalmazottak fizetésének egy részéért más települések lakói dolgoznak meg, a kormány az elmúlt hónapban 100 ezer lejt utalt a községnek folyó költségekre.

Temes a jómódú megyék közé tartozik, ám ott is vannak községek, amelyek még a helyi közigazgatás működési költségeit sem tudják kitermelni. Ezek egyike a 293 lakosú Temesszékás, amely idén 200 ezer lejes költségvetési támogatást kapott. A polgármester ugyanakkor nem panaszkodhat, a tavalyi jövedelme ugyanis 70 ezer lej volt, havi szinten 5 800 lej.

Van akinek Pardinában van Amerika

Arad megye legkisebb községe Sistaróc, ahol a 2011-es népszámláláskor 326 főt írtak össze. Ahhoz, hogy a községháza működni tudjon, a kormány 250 ezer lejjel pótolt be idén. Az itteni  polgármester is, gyaníthatóan nem túl sok munkával, lényegesen többet keres, mint a versenyszféra sok százezer alkalmazottja, tavalyi éves jövedelme 68 ezer lej volt.

Még jobb dolga van a legkevesebb lakossal rendelkező Maros megyei község, Kozmatelke polgármesterének. Az 554 lelkes település első embere tavaly 81 ezer lejt keresett meg, havi szinten 6 750 lejt. Amúgy Kozmatelkét sem veti fel a pénz, szeptemberben 335 ezer lejt kapott a központi költségvetésből folyó kiadások fedezésére.

Kovászna megye legkisebb lélekszámú községe a 951 lakosú Dálnok. A polgármesternek minden bizonnyal itt sincsenek anyagi gondjai, az önkormányzat honlapjának tanúsága szerint havi jövedelme bruttó 8 320 lej. A szeptemberi költségvetési visszaosztás során a község 116 ezer lejt kapott.

A Szabad Európa Rádió Tulcea megyében talált rá a legjobban fizetett kisközségi polgármesterre. Az 502 lelket számláló Pardina első emberének 10 ezer lej a havi bére, ráadásul a polgármesteri hivatal is messze túlméretezettnek tűnik, 17 alkalmazottja van. A község az idei évre 250 ezer lejt kapott a központi költségvetésből.

Romániában jelenleg 2 862 község van. Ezek túlnyomó többsége nem önfenntartó, a helyi bevételek még az önkormányzati elöljárók és alkalmazottak bérét sem fedezik.








EZT OLVASTA MÁR?

X