A kormány még idén elfogadná a jövő évi költségvetés tervezetét


-A A+

A kormány célja december 31-éig elfogadni a jövő évi költségvetés tervezetét. Ez valószínűleg karácsony és szilveszter között fog megtörténni - jelentette ki szombaton, Slobozián tett látogatása során Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta: a jövő évi költségvetés a romániai gazdasági realitásból fog kiindulni, és elsősorban a Románia fejlődését célzó beruházásokra fog összpontosítani: a szállításügyi, energetikai, közegészségügyi, oktatási és távközlési fejlesztésekre.

„Másrészt ki fogjuk jelölni a nyugdíjak és bérek kifizetését biztosító anyagi forrásokat” - ígérte Orban. Hozzátette: alaposan át kell gondolni az európai alapok lehívásához szükséges társfinanszírozások biztosítását, ezeket ugyanis az államkasszából kell fedezni.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a költségvetés kidolgozásakor nem alapoznak majd új adók és illetékek bevezetésére. „Amint azt már bejelentettük, nem fogunk semmiféle többletadót bevezetni, és nem fogjuk növelni az adókat és illetékeket. Ezt minden alkalommal elmondom, hogy a PSD többé ne terjesszen álhíreket ezzel a témával kapcsolatban” - fogalmazott a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mekkora arányú nyugdíjemelés várható, Orban azt felelte: ez a gazdaság helyzetétől függ. „A nyugdíjakat a gazdaság növekedésének, fejlődésének függvényében emeljük. Akárki állítja, hogy többletpénz nélkül meg tudja növelni a nyugdíjakat, az egy nagy hazug. A nyugdíjakat az aktív emberek, az aktív lakosság által befizetett hozzájárulások termelik ki. Ahhoz, hogy növekedjenek a nyugdíjak, szükség van az alkalmazottak számának növekedésére, az átlagbér növekedésére” - magyarázta a kormányfő.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X