Euforikusan reagáltak a tőzsdék a hírre, hogy karnyújtásnyira van a koronavírus elleni vakcina


-A A+

Világszerte nőtt a tőzsdén jegyzett cégek részvényeinek átlagára, különösen szépen teljesített a Pfizer és a BioNTech.

Lendületes emelkedésbe kezdtek világszerte a tőzsdeindexek, azt követően, hogy hétfőn a Pfizer és a BioNTech bejelentették, 90 százalékban hatásos lehet a koronavírus ellen az általuk kifejlesztett oltóanyag.

A legnagyobb, 8,6 százalékos növekedést a madridi tőzsde produkálta. A francia CAC 40 tőzsdeindex 7,6, az olasz FTSE MIB 5,4, a német DAX 4,94, míg az angol FTSE 100 4,7 százalékkal nőtt. A páneurópai Stoxx 600 index 4 százalékos pluszt ért el.

Az általánosan pozitív befektetői hangulat a bukaresti értéktőzsdén is éreztette hatását, ennek BET indexe 3,65 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben az OMV Petrom, a Sphera Franchise Group és a Román Fejlesztési Bank (BRD) részvényeinek értéke emelkedett, 7,85, 7,14, illetve 5,08 százalékkal. A bukaresti tőzsdén jegyzett cégek közül egyedül a Conpet Ploiești részvényei vesztettek az értékükből, 0,3 százalékot.

A hétfői tranzakciók értéke 107,5 millió lej volt, 165,5 százalékkal több, mint az előző napon. Legnagyobb értékben az Erste Bank, a Transilvania Bank és az OMV Petrom részvényei cseréltek gazdát.

Az amerikai Dow Jones index 3,9, a japán Nikkei 225 pedig 2,5 százalékkal nőtt. A tőzsdei indexek alakulását befolyásolta az amerikai elnökválasztás eredménye is, az üzleti világ inkább Joe Bidennek drukkolt.

Az oltóanyaggal kapcsolatos bejelentés a két érintett gyógyszeripari vállalat értékét is nagyban megdobta. Az amerikai Pfizer részvényei 8,7 százalékkal nőttek, míg német BioNTech 13,6 százalékos növekedést produkált.

A tőzsdeindex egy olyan mutató, mely az adott tőzsdén forgó részvények vagy csak a legfontosabb értékpapírok átlagos árváltozását mutatja.

(Nyitókép:wall-street.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X