A kormány asztalán van a kolozsvári metró terve


-A A+

A dokumentum egy árva vasat sem irányoz elő központi forrásból a beruházás számára, ami minimum 1 milliárd euróba kerülne.

Meglehet, van némi köze a javában zajló választási kampányhoz, de tény, hogy a kormány elé került a kolozsvári metró és városi vasút megvalósításához szükséges kiadások indokolt és időszerű voltát kimondó határozattervezet. A hírt Lucian Bode szállításügyi miniszter kürtölte világgá egy eufórikus hangvételű Facebook-bejegyzésben.

A politikus történelmi eseményként ünnepli a dokumentum előterjesztését, mely szerinte az Orban-kabinet elkötelezettségét mutatja a „közlekedési infrastruktúrába való beruházások előzmények nélküli fejlesztésének irányában”. A határozattervezet egyébként egy lejt sem irányoz elő központi forrásból a beruházás előmozdítására, csupán megemlíti az eddigi és a becsült jövőbeli költségeket.

Moment istoric Guvernul Ludovic Orban a lansat proiectul de realizare a magistralei de metrou la Cluj Am fost...

Közzétette: Lucian Bode – 2020. november 24., kedd

 

A Boc-adminisztráció által a köztudatba két éve bedobott tervezet költségeit 1 milliárd euróra becsülik. Ez körülbelül háromszorosa Kolozsvár idei költségvetésének. A határozattervezet szerint a pénzt külső, vissza nem térítendő forrásokból, Kolozsvár és Szászfenes költségvetéséből és „más, törvényes forrásokból” fogják előteremteni. Mostanáig a beruházás megvalósíthatósági előtanulmánya készült el, ami 11,1 millió lejbe került. Ennek értelmében a megálmodott, a kincses várost Szászfenessel összekötő metróvonal 14,4 km hosszú  lesz, 14 megállóval. A projektnek része egy városi vasút is, mely a megyeszékhely és Kisbács között húzódna.

Bode mámoros hangnemben zárja a bejegyzését: „Határozottan kijelentem, hogy ez a terv úttörő jellegű más nagy, 300 ezernél több lakosú megyei jogú városok és metropolisz övezetek számára, melyeknek szükségük van arra, s képesek is rá, hogy hasonlóakat gyakorlatba ültessenek. Gondolok itt Temesvárra, Iași-ra, Brassóra, Konstancára, Nagyszebenre stb.”. Kifejezetten ambiciózus kijelentés, figyelembe véve, hogy 2020-ban a vasúti infrastruktúra fejlesztése Romániában 21 km hosszúságú pálya modernizálásában merült ki.  

(Nyitókép: Facebook)








EZT OLVASTA MÁR?

X