A járvány sem vette el a kedvünket a pizzázástól


-A A+

Soha nem nyílt még annyi pizzázó tíz hónap leforgása alatt, mint idén.

Elképesztő ütemben szaporodtak idén a pizzériák Romániában. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint az év első tíz hónapjában 310 pizzasütésre szakosodott étterem és gyorsétkezde nyílt. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban hozzávetőleg 12 százalékkal nőtt a főleg az olasz konyha specialitását forgalmazó vendéglátóhelyek száma, immár 2 600 van belőlük.

A legnagyobb pizza rajongók a Kolozs megyeiek. A pizzériák számát tekintve természetesen Bukarest az országos listavezető, azonban ha a lakosság lélekszámát is figyelembe vesszük, akkor egyetlen más régió sem versenyezhet a Kolozs megyeiekkel. A hivatalos adatok szerint 2,15 millió lakosú fővárosban 380 pizzázó működik, míg a körülbelül 730 ezres Kolozsban 225. Az első tízbe négy erdélyi megye fér még be: Temes negyedik 134, Brassó ötödik 124, Maros hetedik 83, Szeben pedig tizedik, 77 pizzázóval.

A legkevesebb, olasz konyhára szakosodott étterem Buzău és Teleorman megyékben működik, 9, illetve 8. A székelyek, úgy tűnik, a konyhaművészet terén is viszonylag konzervatívnak számítanak, Háromszéken 12, Hargitában pedig 19 pizzéria üzemel.

Míg 10-15 évvel ezelőtt az idehaza készített pizzának nem sok köze volt az eredetihez, napjainkban már viszonylag könnyű az olasz minőséghez közelítő termékeket találni az erdélyi nagyvárosokban. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy időközben hazaköltözött az Olaszországban a pizzakészítés fortélyait kitanuló romániai vendégmunkások egy része.

Nápoly ajándéka a világnak

A pizza világszerte közkedvelt eledel, a népszerűsége azonban még mindig szülőhazájában a legnagyobb. Az ottani kereskedelmi kamara adatai szerint 2018-ban 75 500 pizzéria működött Olaszországban, melyekben 105 ezer pizza szakács dolgozott.

Pizzához hasonló ételeket már az ókorban fogyasztottak, s nem csak Itáliában, hanem szerte a Mediterrán világban. A modern pizza szülőhelye Nápoly, ahol kezdetben a szegények eledelének számított. A XIX. század elején a dél-olasz nagyvárosban már népszerű étel volt, 1807-ből 54 pizzéria megléte igazolható dokumentumokkal. A legelterjedtebb pizza a Margherita, mely egy városi legenda szerint I.Umberto olasz király és felesége, Savoyai Margit 1889-es nápolyi látogatása alkalmával született meg. Készítője egy Raffaele Esposito nevű pizzasütő volt, aki a királyné tiszteletére nevezte el Margheritának. 2017 óta a pizza része az emberiség, az Unesco védelme alatt álló szellemi kulturális örökségének.








EZT OLVASTA MÁR?

X