Csődbe ment a 242 éves brit divatcég, a román textilipar bánja


-A A+

A Debenhams 14 hazai beszállítója több tízmillió eurós megrendelésektől esik el.

Bezárja valamennyi, még működő boltját és csődöt jelent a világ egyik legrégibb, divatáru forgalmazója. A Debenhams 1778-ban jött létre Londonban, alapítója egy William Clark nevű kereskedő volt. 1813-ban beszállt az üzletbeWilliam Debenham, a későbbi névadó. A válallatnak tavaly még közel 180 saját boltja volt Nagy-Britanniában, Írországban és Dániában, többszáz pedig franchise rendszerben működött a világ közel 60 országában.

2017-ban a Debenhams árbevétele közel 3 milliárd font volt, a következő évben azonban 2,3 milliárd fontra csökkent. A forgalom meredek visszaeséséhez gyorsan növekvő adósságállomány járult. Tavaly a vállalatnak már 700 millió font adóssága volt, ami mostanra 1 milliárdra nőtt. A brit divatcég nem tudott alkalmazkodni a gyorsan változó piaci viszonyokhoz, az online kereskedelem előretöréséhez, ugyanakkor hatalmas összegű bérleti díjakat fizetett. Mostanra 124 boltjuk maradt, a csőd következtében 13 ezer ember fogja elveszíteni a munkáját.

Nem volt sikere a hazai piacon

A nagymúltú divatcég csődjét a hazai gazdaság is meg fogja érezni, annak ellenére, hogy közvetlenül nem volt jelen a romániai piacon. A brit vállalatnak 14 romániai beszállítója volt, a Debenhams márkanévvel forgalomba hozott termékek 4 százaléka származott Romániából. Ez azt jelenti, hogy a hazai gyártók éves szinten akár 100 millió euró körüli megrendeléseket kaphattak a londoni székhelyű vállalattól.

2016-ban még 27 romániai készruhagyár dolgozott a Debenhams számára, 2018-ban azonban már csak 23. Két évvel ezelőtt a Debenhams 939 gyártóval dogozott, Románia pedig a hatodik legfontosabb beszállító volt Kína, India, Bangladesh, Törökország és Nagy-Britannia mögött.  

A Debenhams két alkalommal próbált betörni a hazai piacra, de egyik próbálkozás sem bizonyult sikeresnek. Először 2007-ben jelent meg Romániában, s rövid idő alatt 7 boltot nyitott franchise rendszerben. Az időzítés utólag roppant balszerencsésnek bizonyult, a világgazdasági válság nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2013-ban az utolsó hazai Debenhams üzlet is lehúzta a rollót.

Másodszor 2015-ben próbálkoztak a márkanév bevezetésével a romániai piacra. Ez az elsőnél sokkal vérszegényebb volt, mindössze két bolt nyílt Bukarestben, de rövid életűek voltak, 2017-ben bezárták őket.

Mivel a járvány hatására jelentősen visszaesett idén a divattermékek iránti kiskereskedelmi kereslet, nehéz idők járnak a gyártókra. Mihai Păsculescu, a textil- és bőripari munkáltatók érdekvédelmi szervezetének elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy idén a kivitel 50 százalékos csökkenésére számít, az ágazatban dolgozók száma pedig 40 százalékkal fog csökkenni.








EZT OLVASTA MÁR?

X