Így várják a téli sportok szerelmeseit a Hargita megyei sípályák


-A A+

A napokban tervezték a nyitást a Hargita megyei sípályák, azonban az enyhe időjárás a legtöbb helyen ezt  még nem tette lehetővé. A létesítmények felkészülten és optimistán várják a szezont, a szálláshelyeknek pedig „megváltást” jelentene a téli sportok szerelmeseinek érkezése.

Többségében a hétvégére tervezték a nyitást Hargita megye sípályái, ám a héten érkező felmelegedés és esőzések ezt egyelőre nem teszik lehetővé. Ugyanakkor a működtetők várták a kormány által ígért, síterepekre vonatkozó szabályozását is. Mindenesetre az általános járványügyi szabályozások betartásával gyakorlatilag nincs akadálya a síszezon elkezdésének Székelyföldön.

Bodor Áron, a gyimesfelsőloki SKI Gyimes téli-nyári bobpályát és sípályát is üzemeltető családi vállalkozás tulajdonosa a Maszol érdeklődésére elmondta: egyelőre nem kaptak semmilyen hivatalos információt a sípályák működtetésének szabályozásáról. Tudomása szerint a sípályák megnyithatnak az általános szabályok betartásával.

Ennek megfelelően kedvező időjárás esetén Gyimesfelsőlokon készen állnak a nyitásra, amelyet már ezen a hétvégén terveztek. Az elmúlt hét hideg időjárása után azonban enyhülés következett, és két napja az eső is esik, így hiába hóágyúztak a sípályán, a megnyitás legalább egy héttel el fog tolódni.

A gyimesi vállalkozás annyiban mindenképpen szerencsés helyzetben van, hogy a sípálya elindításáig sem marad jövedelem nélkül, hiszen a bobpálya mellett található étteremben is tudnak vendégeket fogadni, valamint a szálláshelyeik is nyitva állnak a turisták előtt. Ahhoz, hogy érkezzenek, természetesen a tartós téli időjárás és az egyértelmű szabályozás is szükséges volna.

Szükség volna néhány hidegebb napra

Szintén hétvégi nyitásra készültek a Csíksomlyón található Kissomlyó SKI üzemeltetői. Mint képviselőjük érdeklődésünkre elmondta: a hó jó része rendelkezésre áll, sikerült hóágyúzni, azonban szükség volna néhány hidegebb napra a megfelelő feltételek megteremtéséhez.

A sípályákra vonatkozó országok szabályokkal kapcsolatosan az üzemeltetők képviselője úgy fogalmazott: ha csak a kabinos felvonókra dolgoznak ki külön előírásokat – ahogy a kormány ígérte –, az Hargita megyei sípályákat nem fogja érinteni, mivel csak tányéros és csákányos felvonók állnak rendelkezésre a megye pályáin. Elsősorban minden bizonnyal a sorban állás, távolságtartás szabályaira kell majd odafigyelni a működtetőknek. A vállalkozó kiemelte azt is, hogy a sípályák üzemeltetőinek érdekvédelmi szövetsége folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és igyekeznek mielőbb konkrétumokban megállapodni a szezonnal kapcsolatosan.

Borszéken is készülnek a sípálya megnyitására. Albui István alpolgármester a Maszolnak elmondta: a jövő hét végén tervezték a Reménység pálya megnyitását, ám a felmelegedő időjárás egyelőre bizonytalanná teszi az indulást. A Hargita megye északi részén található üdülőtelep egyébként felkészülten várja a téli sportok szerelmeseit. Az egy évvel ezelőtt átadott nyári bobpályát a téli szezonra elbontották, ezen kívül a felvonók kábelrendszerét is felújították – mondta el az elöljáró. Mint Albui István fogalmazott: főleg a borszéki szállásadók várják már az igazi téli idő beköszöntét, ami ismét nagy számú vendéget vonzhat az üdülőhelyre.

A Madarasi Hargitán már beindult az élet

A Madarasi Hargita Síközpont a december elsejét övező hosszú hétvégén megnyitott a sízők előtt – közölte érdeklődésünkre Ruszuly Emese, a sípályákat működtető vállalkozás kapcsolattartója. „Pozitív és vidám szezonkezdés volt, az emberek örültek, hogy végre kimozdulhattak. Ez lesz a harmadik hétvége, hogy nyitva vagyunk, két kis pályával működünk egyelőre csak szombaton és vasárnap. Úgy tervezzük, hogy december 15-e után az időjárás függvényében hétköznapokon is kinyitunk. Ha ez nem sikerül, akkor a 24-étől kezdődik a főszezon és ezt követően folyamatosan hétköznap is lesz pálya” – részletezte. Hozzátette: újdonságként ebben a szezonban a mozgáskorlátozott sízőket is várják. A mozgássérültek speciális síszékekkel tudnak hódolni a téli sportoknak a Nurture in Nature Egyesület segítségével.

Ruszuly Emese szerint a hargitai létesítményt nem érinti a kabinos felvonókra vonatkozó és még kidolgozás alatt álló szabályozás, hiszen nem rendelkeznek ilyennel. A látogatók betartják a szabályokat, maszkot viselnek, és az üzemeltetők is odafigyelnek a biztonsági távolságok betartására a sorbanállás, várakozás alatt. 

A Madarasi Hargitán a sípályák a terület magas fekvésének köszönhetően sokkal hóbiztosabbak, mint a lentebbi pályarendszerek. A pályákon kívül egyelőre hiányzik a megfelelő hómennyiség, így a téli túrázás, sítúrázás, hószánozás egyelőre nem aktuális. Működik a síkölcsönzés, igénybe lehet venni síoktatást, az éttermek, szálláshelyek nyitva vannak – tájékoztatott Ruszuly Emese.

A kormány pénteken 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, és nem módosított a járványügyi korlátozásokon. Raed Arafat belügyi államtitkár bejelentette: használni lehet majd a síterepeken működő sífelvonókat. Ennek szabályairól közös rendeletet ad ki az egészségügyi és a gazdasági minisztérium. Elmondta azt is, hogy az előírások betartásával továbbra is meg lehet szállni a hegyi üdülőkben. Arafat szerint a kidolgozás alatt lévő szabályozás elsősorban a kabinos felvonók működtetésére vonatkozik, valószínűleg a befogadóképességük felével üzemelhetnek majd.
(Borítókép: borsecinfo.ro)







EZT OLVASTA MÁR?

X