Fitch Ratings: a választások után továbbra is költségvetési bizonytalanság várható Romániában


-A A+

A romániai parlamenti választások eredménye arra utal, hogy marad a politikai bizonytalanság az országban, amelyben nehéz közpolitikákat kidolgozni – áll a Fitch Ratings pénzügyi hitelminősítő jelentésében, amely szerint a 2021-es költségvetés elfogadása jelzésértékű lesz a következő adminisztráció kohéziójának és az adópolitika lehetséges irányának tekintetében.

Egy három- vagy négypárti koalíció irányítása politikai energiákat emészthet fel, ami megnehezíti a Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára saját programjának végrehajtását, és korlátozza képességét a szükséges lépések megtételére a közpénzügyek hosszú távú romlásának megállítása érdekében – véli a Fitch.„A 2021-es költségvetésről folytatott egyeztetés lesz az első egyértelmű jelzés az új adminisztréció költségvetési politikájának irányáról. A PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) megígérte, hogy fokozatos költségvetési konszolidációt hajt végre, de nincs egyetértés abban, hogy a rövid távú intézkedések milyen mértékűek legyenek, tekintettel a világjárvány által okozott jelentős egészségügyi és gazdasági kihívásokra” – hangsúlyozzák Fitch elemzői.

A hitelminősítő arra számít, hogy a jelenlegi, rekordszintű, 9,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány 2021-ben a bruttó hazai termék (GDP) 7,1 százalékára mérséklődik.

A Fitch szerint a PSD marad a legnagyobb parlamenti párt, és képes lehet befolyásolni a politikai döntéshozatali folyamatot. A hitelminősítő azonban nem számít arra, hogy az új parlament negatív költségvetési hatással járó kezdeményezésekkel álljon elő, például 40 százalékkal emelje a nyugdíjakat.

„Az elmúlt évekbeli romániai politikai volatilitás fokozta a bizonytalanságot, és aláásta a középtávú költségvetési terveket. Egy hiteles középtávú költségvetési konszolidációs terv kidolgozása továbbra is fontos tényező a besorolás megállapításakor, tekintettel Románia korábbi tapasztalataira és az ország költségvetési merevségének magas szintjére” – állítja a Fitch.

Október végén a Fitch Ratings negatív kilátásokkal erősítette meg Románia „BBB mínusz” besorolását, ez az utolsó „befektetésre ajánlott” kategória.








EZT OLVASTA MÁR?

X