Sok még a kérdőjel a Brassó-Bákó autópálya körül


-A A+

A Háromszéket átszelő sztrádának még a hossza sem tisztázott, nyomvonaltól függően lehet 150 km, de 170 is.

A nyomvonal kijelölésének fázisában van a Brassót Bákóval összekötő, Háromszéket átszelő autópálya tervezése. Az A13-as sztráda megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére idén márciusban szerződött le, közel 20 millió lejért a Search Corporation kft.és a Primacons Group kft.

A közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat, a CNAIR tájékoztatása szerint a megvalósíthatósági tanulmány korai fázisban van, egyelőre egy komplex kritériumrendszer alapján az ideális nyomvonal megtalálásán dolgoznak. Jelenleg öt elképzelés van, melyek közül négy azzal számol, hogy az A13-as a feketehalomi csomópontban találkozik majd az erdélyi autópályaként emlegetett A3-sal. Az alternatív terv az, hogy az A13-as Brassó körgyűrűjébe torkollik Szászhermány közelében.

A tervezetek többségének esetében a sztráda északról kerülné meg Kézdivásárhelyet, majd nagyjából párhuzamosan futna a DN11-es országúttal, s az Ojtozi-szoroson szelné át a Keleti-Kárpátokat. Egy variáns szerint az autópálya Kézdivásárhelytől délre húzódna, a Kárpátokon pedig az Ojtozi-szorostól északra haladna át.

A sztráda moldvai szakaszának nyomvonalát illetően is sok még a kérdőjel. Attól függően, hogy merre vezet majd a nyomvonal, az autópálya hossza 150 és 170 kilométer között változhat. Az A13-as lenne a második gyorsforgalmi út, mely Erdélyt összeköti Moldvával. Az első Marosvásárhelyről indulna és Hargita megyén haladna keresztül.

(Nyitókép: Hotnews)








EZT OLVASTA MÁR?

X