Karácsony után nem lesz kegyelem az adósoknak


-A A+

Lejár az adók és illetékek befizetésével elmaradt cégeknek adott türelmi időszak.

25-én lejár a türelmi határidő, ameddig az adóhatóság (ANAF) nem lép fel az állammal szemben tartozásokat felhalmozó cégek ellen. A kormány a járvány kitörésekor döntött úgy, hogy a vállalkozások elhalaszthatják az adók és illetékek befizetését, anélkül, hogy kamatot és késedelmi büntetést számolnának fel nekik.

December 25-én lejár a türelmi időszak, azt követően az ANAF akár zárolhatja a nem fizető cégek bankszámláit és végrehajtást is indíthat a tartozások behajtása céljából. Az adósoknak ugyanakkor lehetőségük volt arra, hogy ezt elkerüljék, december 15-ig kérvényezhették tartozásaik átütemezését, azok havi részletekben történő törlesztését.

Florin Cîțu még pénzügyminiszterként, november végén, egy Temes megyei üzletemberekkel való találkozón kijelentette, elképzelhető, hogy az átütemezések igénylésének határidejét kitolják január 15-ig. Időközben azonban Ludovic Orban miniszterelnök lemondott, mindenki a koalíciós tárgyalásokkal és a kormányalakítással volt elfoglalva, így a szükséges sürgősségi kormányrendelet nem született meg.

(Nyitókép: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X