Termeszthető génmódosított növény a Natura 2000 területén


-A A+

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a törvény, amely lehetővé teszi a génmódosított növények termesztését a Natura 2000 természetédelmi területen Romániában. 

A jogszabály szerint a helyi, országos és nemzetközi érdekeltségű romániai természetvédelmi területeken tilos a génmódosított növények termesztése, de ez alól kivételt képeznek a Natura 2000 hálózatba tartozó területek a Román Akadémia jóváhagyásával. A törvény a 2005-ben elfogadott környezetvédelmi törvényt módosítja, amely korábban határozottan tiltott bármiféle génmódosított növénnyel kapcsolatos tevékenységet: a kísérletezést, előállítást, termesztést, raktározást, feldolgozást és kereskedést.

Az RMDSZ nem szavazta meg a környezetvédelemre vonatkozó 164/2008-as sürgősségi rendelet módosításait a parlamentben. Cseke Attila képviselő elmondta, ellenzik a génmódosított növények termesztését a Natura 2000 hálózatba besorolt területeken. Emlékeztetett arra, hogy Románia az uniós csatlakozási szerződés aláírásakor elkötelezte magát a Natura 2000-hez tartozó területek védelmére. „Nincs határozott álláspont a génmódosított növényekről az EU-n belül, de nagyon sok ország hozzáállása nagyon visszafogott. Romániában a kormánypárt átvitte akaratát, és a rendeletet törvényi szintre emelték” – magyarázta. 

A Natura 2000 európai természetvédelmi területek ökológiai hálózata, amelyeken reprezentatív növény- és vadállomány él természetes és háborítatlan környezetben. A hálózat létrehozásakor a környezetvédelmi szempontok mellett fontos szerepet kapott természetes élőterek megőrzésének fontossága, mivel ezek a gazdasági-társadalmi fejlődés hátterét biztosítják. Viszont ezeken a területeken nem tiltott az emberi tevékenység. Románia összterületének 17,84 százaléka tartozik a Natura 2000 hálózathoz.

A génmódosított termékek heves vita tárgyát képezik a mezőgazdászok és a lakosság köreiben is: káros hatása van az élővilágra, de nélküle valószínűleg nehezebb lenne az életünk. A Genetically Modified Organism, röviden GMO abban különbözik a hagyományostól, hogy genetikai állományában egy vagy több, ember által bejuttatott idegen gént és ezek irányítása nyomán képződött egy vagy több új fehérjét tartalmaz.

Génmódosított szervezetek segítségével a cukorbetegség, vérzékenység, törpenövés, fogszuvasodás gyógyítható. A Föld túlnépesedését pedig a génmódosítás által létrehozott élelmiszernövények segítségével lehet csak elegendő élelmiszermennyiséggel ellátni. Másfelől viszont a múlt század negyvenes éveiben bevezetett DDT rovarirtóként történő alkalmazása maradandó károkat okozott az élővilágban, az emberi szervezetre rendkívül káros a hatása. A mezőgazdasági területeken termőtalajba bekerült DDT mai napig is árt az emberi szervezetnek, még az anyatejben is kimutatható, annak ellenére, hogy immár több mint fél évszázada betiltották az alkalmazását. 








EZT OLVASTA MÁR?

X