Winkler: esélyük van a romániai cégeknek belépni az amerikai piacra


-A A+

A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodás (TTIP) lehetőséget jelent az európai kis- és középvállalatok egy részének, hogy megerősítsék jelenlétüket az Egyesült Államok piacán, a KKV-ék más részének pedig esélyt ad, hogy belépjenek erre a piacra – többek között ez volt az egyik következtetése annak a keddi munkareggelivel összekötött vitának, amelyet az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezete, a SME Europe szervezett Brüsszelben. 

A TTIP mint lehetőség a KKV-knak címmel megszervezett találkozót az Európai Parlamentben tartották, amelyen részt vett az Egyesült Államok EU nagykövete, Anthony L. Gardner és Maria Åsenius, a kereskedelempolitikai biztos kabinetfőnöke. Az esemény házigazdája és moderátora Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője, a SME Europe első alelnöke volt.

„Egy átfogó, kiegyensúlyozott transzatlanti partnerség jelentheti a legjobb lehetőséget, hogy az európai kis- és középvállalkozók, csökkentve a kiadásaikat, mégis új utakat találjanak, hogy az amerikai piacra léphessenek. (...) Az Európai Unióban több mint 20 millió, az Egyesült Államokban pedig több mint 28 millió cég kis- és közepes vállalatnak számít. (...) Már 2012-ben közel 150 000 KKV exportált az Államokba, mintegy 77 milliárd euró értékben, ez az Egyesült Államokba exportáló európai cégek 88 százalékát jelenti. A tagállamokban leginkább a KKV-k azok a cégek, amelyek az amerikai piacra exportálnak" – mondta el ennek kapcsán Winkler Gyula. 

Az EP-képviselő ugyanakkor rámutatott, az EU tárgyalóinak prioritást jelent, hogy minél több nem tarifális korlátozást kiiktassanak, amelyek a KKV-k-nak jelentenek akadályt, elsősorban olyan technikai előírásokról és ágazati szabályozásokról van szó, amelyek változnak a különböző tagállamokban az Egyesület Államok területén. Ugyancsak fontos prioritás a KKV-k számára, hogy csökkenjenek a vámtarifák, egyszerűsödjenek az exportálási procedúrák, javuljon a szellemi tulajdon védelmét szabályozó keret, legyen átláthatóbb a közbeszerzési rendszer.   

Az Egyesült Államok uniós nagykövete, Anthony L. Gardner úgy nyilatkozott, a TTIP életbelépését követően az Atlanti-óceán mindkét oldalán rendkívüli kereskedelmi potenciált szabadít fel a KKV-k számára, sokkal inkább hatással lesz, mint a nemrég elfogadott Csendes-óceáni Partnerség (TPP). Az amerikai nagykövet kitért arra is, hogy a TTIP nagy vitát indított el különösen Európában, szerinte egy ilyen, érzelmekkel fűtött vitában nem meggyőzőek a statisztikák, bármennyire is pozitívak az adatok. A sikeres vállalatokról szóló pozitív példák tudják a közfelfogást megváltoztatni. A nagykövet megerősítette, hogy a jelenlegi amerikai adminisztrációnak érdeke a TTIP tárgyalásainak sikeres lezárása, ugyanakkor jelezte, hogy véges az idő, ugyanis 2017 januárjától új adminisztráció kezdi meg a munkát Washingtonban. 

Maria Åsenius, a kereskedelempolitikai biztos kabinetfőnöke emlékeztetett, a TTIP egy külön, a KKV-król szóló fejezetet tartalmaz majd, ez premiernek számít az EU kereskedelmi megállapodásainak történetében.

„Az Európai Néppárt a transzatlanti kapcsolatok megerősítésének elkötelezett támogatója, ugyanakkor szorgalmazzuk, hogy egy ambiciózus és átfogó megállapodás szülessen. Az Európai Uniónak rendkívül bonyolult geopolitikai kontextusban kell megtalálnia az útját, hogy megtartsa globális gazdasági és politikai súlyát, ez is a mi véleményünket támasztja alá. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az ördög a részletekben rejlik és az EU tárgyalóinak szem előtt kell tartania a kisvállalkozók, a gazdák és az uniós polgárok érdekeit egyaránt. A nyilvánosan is megfogalmazott aggodalmakra válaszolni kell, a mai eseményünk is ezt a célt szolgálta" – összegzett Winkler Gyula a találkozó végén. 
 








EZT OLVASTA MÁR?

X