Borbély: év végéig aktualizálni kellene az ország fenntartható fejlődési stratégiáját


-A A+

Az Interparlamentáris Unió (IPU) ENSZ-kérdésekkel foglalkozó bizottságának ülésén vett részt kedden Borbély László, a képviselőház külügy bizottságának elnöke a zambiai Lusakában, ahol március 19–23. között az IPU 134. Közgyűlése zajlik.

Az egyeztetésen Borbély László meghívott előadóként Románia fenntartható fejlődés terén szerzett tapasztalatait ismertette, de arra is kitért, hogy mi a teendő a jövőben a Fenntartható Fejlesztési Célok gyakorlatba ültetését és ebben a folyamatba a parlament aktívabb bevonását illetően.

A politikus emlékeztetett: bár Romániának 2008 óta van fenntartható fejlődési stratégiája, nem alakult ki egy olyan monitoring rendszer, amely ennek a gyakorlatba ültetését ellenőrizte, követte volna. Éppen ezért a képviselőház külügyi bizottságában létrehozták a fenntartható fejlődési albizottságot, és már ebben az évben fontos előrelépéseket tapasztaltak a különböző intézmények, a Román Akadémia és a Román Parlament részéről is.

Borvbély elmondta, hogy a parlament áprilisban elfogad majd egy, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos nyilatkozatot, amely reményei szerint tartalmazni fogja a kormány azon kötelezettségét is, miszerint év végéig aktualizálnia kell az ország fenntartható fejlődési stratégiáját a tavaly szeptemberi ENSZ-döntés alapján. Hozzátette, a kormánynak kötelessége lesz évente beszámolni a parlament előtt arról is, hogy Románia milyen előrelépéseket tett az adott periódusra kitűzött fenntartható fejlődési célok kapcsán.

„Azt gondolom, hogy a miniszterelnök mellett szükség lenne egy inter-szektoriális bizottság létrehozására is, amely ezen célok megvalósítását koordinálná, és amely a témában jártas, nem kormányzati, akadémiai szakembereknek is megfelelő kommunikációs platformot biztosíthatna a stratégia pontosítása, kivitelezése érdekében” – hangsúlyozta a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

Elmondta, a téma kapcsán döntő fontosságú lesz, hogy az IPU és az ENSZ különböző bizottságai között szorosabb együttműködés alakuljon ki, és a következő években egy olyan kézikönyvet állítanának össze a nemzeti parlamentek képviselői számára, amely konkrét információkat, utasításokat tartalmazna a következő évekre, hogy jobban megértsék ezt a komplex területet.








EZT OLVASTA MÁR?

X