Luxuscipőgyártásban a világelithez tartozik Románia


-A A+

A Louis Vuitton, a Prada és a Gucci is dolgoztat Romániában. Az idehaza exportra készülő cipők párjának átlagára 24 dollár, majdnem 100 lej. A boltokba már ennek az árnak a többszöröséért kerülnek.

A világon minden századik pár, exportra gyártott cipő Romániában készül, derül ki a WorldFootwear szakportál által a közelmúltban közzétett tanulmányból. 2015-ben 1,4 milliárd dollár értékben értékesítettek lábbelit külföldön a hazai gyártók, amivel a globális rangsor 14-ik helyén állunk.

A világ legnagyobb cipőexportőre Kína. A távol-keleti gazdasági nagyhatalom tavalyi kivitele 53,8 milliárd dollárt tett ki, ez a globális kivitel 40,5 százalékát tette ki. A második helyen egy ázsiai kistigris, Vietnám áll, melynek 12,2 milliárd dolláros exportja 9,2 százalékos piaci részesedést jelent. A harmadik egy divatipari nagyhatalom, Olaszország, mely tavaly 11,1 milliárd dollár értékben adott el cipőt külföldön. Romániát Belgium, Németország, Indonézia, Hong-Kong, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, India, Portugália és Nagy-Britannia előzi még meg. A külföldön piacra dobott lábbeliknek majdnem 88 százaléka készül ebben a 14 országban.

Az egy pár cipő átlagárának tekintetében Románia még előkelőbb helyen áll. A legdrágább lábbeliket Olaszországban állítják elő, egy pár átlagosan 50,6 dollárba kerül, majd Portugália, Franciaország és Belgium következik 31,9, 31,7 és 24,5 dolláros átlagárral.

Románia csupán fél dollárral van lemaradva a belgák mögött. A hazai 24 dolláros átlagár azt jelenti, hogy drágább, azaz minőségibb cipőket termelünk exportra, mint a németek, a spanyolok, a hollandok vagy a britek. Ez annak tudható be, hogy számos nagynevű, méregdrága termékeket árusító divatcég dolgoztat Romániában, azon belül Erdélyben.

Nagy divatcégek dolgoztatnak Romániában

A Louis Vuittonnak két erdélyi beszállítója van, az egyik üzem a Szeben megyei Feleken, a másik pedig Nagydisznódon működik. A Prada szintén termel dolgoztat Romániában, Bukarestben, Brassóban és Craiován. A D&G luxustermékek egy része Aradon készül, Max Mara márkájú cipőket Nagyszebenben gyártanak, Kolozsváron pedig a Guccinak, a Miss Sixty-nek és a Fornarina-nak vannak beszállítói.

A Temes megyei Zsombolyán Otter, Belényesen pedig Veronella cipők készülnek. Brassóban Tod’s márkájú cipőt is gyártanak, míg Temesváron dolgoztat a Bikkenbergs, a Paciotti, a Botticelli és a Solomon. Egyes hazai gyárak mellett működnek mintaboltok, ahol a termékeket a piaci árnál lényegesen olcsóbban lehet megvásárolni, vannak azonban olyan megrendelők is, melyek még a hibás darabok jutányos áron való piacra dobásához sem járulnak hozzá.

Dömpingárak Kínában

A legolcsóbb, s értelemszerűen a legsilányabb minőségű lábbeliket Kínában gyártják, az exportra kerülő árú párjának átlagára mindössze 4,4 dollár. Indiából, Vietnámból és Hong-Kongból szintén dömpingáron kerül a lábbeli a világpiacra.

Az 1990 és 2000 közötti időszakban volumenét tekintve a romániai cipőkivitel még a jelenleginél is nagyobb volt, ám időközben a termelés tetemes része Ázsiába tevődött át. Ennek fő oka az volt, hogy míg idehaza egy cipőfelsőrész készítő szakmunkás 200-250 eurót keres meg, addig a Távol-Keleten ugyanazért a munkáért 100 eurót vagy még annál is kevesebbet fizetnek a gyártók.

Mivel azonban a hazai termelési költségek még mindig jóval a nyugat-európaiak alatt vannak, s szakképzett munkaerő is rendelkezésre áll, Románia várhatóan hosszú távon nemzetközi szinten jelentős lábbeligyártó marad. A kivitelünk 86 százaléka Nyugat-Európába irányul, főleg Olaszországba, Ausztriába, Németországba és Franciaországba.








EZT OLVASTA MÁR?

X