Biharban készül minden negyedik romániai cipő


-A A+

1,38 milliárd lej értékben gyártottak lábbelit tavaly Bihar megyében. Az iparág súlypontja Érmihályfalvára esik, a 9900 lakosú településen 3200 ember cipőgyárban dolgozik.

Bihar megye a romániai lábbeligyártás fellegvára, derül ki a Ziarul Financiar gazdasági napilap felméréséből. Az Országos Cégbíróság adatai szerint a megyében 328 cipő- és táskagyártásra szakosodott cég működik, melyeknek tavalyi együttes forgalma 1,38 milliárd lej volt. Az ágazat országos szinten 5,3 milliárd lej értékű árut termelt 2014-ben, ami azt jelenti, hogy Bihar részesedése 26,3 százalék.

A cipőgyártók előszeretettel települnek Temesbe is, ahol 115 ilyen vállalat működik. Ezeknek a forgalma 884,8 millió lej volt tavaly, az országos érték 16,8 százaléka. Ez azt jelenti, hogy az áruérték alapján a két erdélyi megyébe összpontosul a hazai lábbeligyártás 43,1 százaléka.

Érmihályfalva a cipőgyártás egyik hazai központja

Szebenben, Brassóban, Fehérben és Kolozsban szintén jelentős gazdasági ágazatnak számít a cipőgyártás. Ezen négy megyében több mint 330 cipőgyártó vállalat működik, melyek forgalma az elmúlt évben meghaladta az 1,1 milliárd lejt. A felsorolt hat erdélyi megye adja a romániai cipőgyártás forgalmának szinte kétharmadát. Az ellentétes pólust tíz olyan, zömében havasalföldi megye jelenti, ahol maximum 1 millió lej értékű cipőt gyártottak le 2014-ben.

„Bihar megye fő vonzerejét a határ közelsége, valamint az a tény jelentette, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor a befektetők többsége érkezett, nagyon alacsony volt az átlagbér” – nyilatkozta Filip Schwartz, az egyik  legjelentősebb romániai bőráru forgalmazónak számító Otter-csoport tulajdonosa. A megyében nyitott gyárat a német Ara, az olasz Melania, Luna Shoes és Tricostar, a luxemburgi Bihore és Reropam.

Ha elsősorban az olcsó munkaerőt tartották szem előtt, az ágazati befektetők jól kalkuláltak, Biharban ugyanis az átlagbér jelenleg is kb. negyedével alacsonyabb az országos átlagnál. Ugyanakkor a cipőgyártók jelentős hányada nem a megyeközpontba, hanem vidékre települt, ahol a bérek kisebbek, a munkanélküliség pedig viszonylag magas volt. Így lett Érmihályfalva a cipőgyártás egyik hazai központja, ahol jelenleg négy ilyen profilú üzem működik – egyesek kész cipőket, mások csak talpakat, illetve felsőrészeket gyártanak.

Az érmelléki mezővárosban van a világszinten is jelentős gyártónak számító, tavaly 600 millió eurós forgalmat elkönyvelő Ara Shoes egyik gyára is. Az érmihályfalvi lábbeligyárak 3200 embernek, vagyis a helyi munkaképes lakosság szinte felének adnak munkát. A településen lényegében nincs munkanélküliség – mondta a Maszolnak Nyakó József polgármester. Szerinte csak azok nem dolgoznak, akik nem akarnak. Helyben nincs is elegendő munkaerő, a munkáltatók saját buszokkal, 30 kilométeres körzetből szállítják a dolgozókat.

A munkavállalók szemszögéből a helyzet azért távolról sem idilli, a fizetések alacsonyak, egy betanított munkás minimálbér körüli összeget visz haza. Az önkormányzat számára egyértelműen áldásos a befektetők jelenléte, a négy cipőgyártó tavaly több mint 620 ezer lejt fizetett be a helyi költségvetésbe.

Hazaköltöznek az ázsiai gyárak

A szakemberek arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban újabb cipőgyárak nyílnak majd idehaza. „Egyre több gyártó költözteti vissza a termelést Ázsiából Európába. Ennek az oka az, hogy a dollár felértékelődése miatt az ázsiai kontinens drágább lett, a nagy távolságok miatt pedig a szállítási határidőkkel folyamatosan gond van. Arra számítok, hogy több befektető is Romániába hozza majd az üzemeit” – mondta Filip Schwartz.








EZT OLVASTA MÁR?

X