Támogatja az RDMSZ a valutahitelek kiváltásáról szóló törvényt


-A A+

Megszavazza az RMDSZ a valutahitelek kiváltásáról szóló törvény tervezetét – mondta Cseke Attila csütörtökön Nagyváradon.

A Bihar megyei képviselő ugyanakkor emlékezetett az első politikai erő, mely ezt kérte, az RMDSZ volt, képviselőik 2013-ban nyújtották be saját, a valutahitelek kiváltásáról szóló kezdeményezésüket, mely jelenleg az alsóház költségvetési bizottsága előtt van. Jobban örülnének annak, ha ez a tervezet kerülne szavazásra, de a szociáldemokraták kezdeményezését is megszavazzák, hiszen a cél a valutahitelesek megsegítése.

A törvény lényege, hogy a valutahiteleseknek a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon kellene kifizetniük fennmaradt összegeket, magyarázta Cseke Attila, aki szerint nem méltányos, hogy az árfolyamváltozásból eredő kockázatot kizárólag az ügyfél viseli. A kockázatból részt kellene vállalnia a banknak is, tette hozzá. Magyarázata szerint elsősorban a 2005–2009 között hitelt felvevőket segítené a jogszabály, hiszen például a svájci frank árfolyama 70-80 százalékkal nőtt azóta.








EZT OLVASTA MÁR?

X