Szakított a Schweighoferrel a Hornbach


-A A+

Nem forgalmazza többé a rétyi fűrészüzemet is működtető Schweighofer termékeit egy barkácsáruházlánc, mert fennáll a gyanú, hogy azok egy része illegálisan kitermelt fából készül.

2017 január 1-vel kezdődően nem forgalmazza Romániában a Holzindustrie Schweighofer termékeit a Hornbach áruházlánc. A vállalat döntését Mugurel Horia Rusu vezérigazgató jelentette be. „Fontos számunkra, hogy partnereink és beszállítóink tiszteletben tartsák a felelős erdőgazdálkodás elveit. Szorosan együttműködünk velük, hogy figyelemmel kísérjük a fa eredetét, így szeretnénk megelőzni, hogy a kínálatunkban bizonytalan eredetű vagy illegálisan kitermelt fából készült termékek szerepeljenek. Ezen okból folyamatos párbeszédet folytattunk a Schweighoferrel és az FCS (Forest Stewardship Council, a felelős és fenntartható erdőgazdálkodást promováló civil szervezet – szerk. megj.), mielőtt úgy döntöttünk volna, hogy előbbivel megszakítjuk az együttműködést” – nyilatkozta Mugurel Horia Rusu.

A Hornbach egy 1877-ben alapított családi vállalkozás, mely 154 barkácsáruházat működtet kilenc európai országban. A tavaly világszinten 3,75 milliárd euró árbevételt elkönyvelő cégnek idehaza hat áruháza van: három Bukarestben, egy-egy pedig Brassóban, Temesváron és Nagyszebenben. A Hornbach 1996-ben vállalta, hogy az Európai Unión kívüli országokból nem importál olyan fát, amely nem rendelkezik a Forest Stewardship Council igazolásával. Mostanáig a vállalat épületfát, valamint gyalult faárút vásárolt a Schweighofertől.

A Holzindustrie Schweighofer hazai leányvállalatától idén nyáron vonták meg a felelős és fenntartható erdőgazdálkoldást igazoló tanúsítványt, azt követően, hogy a sajtóban több cikk is megjelent arról, a cég gyárai törvénytelenül kitermelt fát is átvesznek és feldolgoznak. A tanúsítvány elvesztését követően Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ez jelentős presztízsveszteség a vállalatnak, aminek gyakorlati következményei is lehetnek, a Schweighofer megrendelőket veszíthet.

Az osztrák tulajdonban levő Schweighofer a hazai piacvezető vállalat fafeldolgozásban. A cégnek öt gyára van idehaza, közülük kettő Erdélyben, Szászsebesen és a háromszéki Rétyen. A Schweighofer nem csak az illegális fakitermelést támogató üzletpolitikája miatt áll folyamatosan a támadások kereszttüzében, hanem azért is, mert üzemei nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat. A 2015 óta működő rétyi fűrészüzem miatt civil szervezetek jelenleg is pereskednek a vállalattal és a működési engedélyeket kibocsátó hatóságokkal. A civilek azt szeretnék elérni, hogy vonják vissza az üzem működési engedélyét.  








EZT OLVASTA MÁR?

X