Erdélyi cég a bukaresti tőzsde idei nagy vesztese


-A A+

Míg a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényei átlagosan 31 százalékkal érnek többet, mint 2016 elején, a marosvásárhelyi Romcab részvényesei elvesztették a pénzük 73 százalékát. 

Jó lóra tett azok többsége, akik az elmúlt években úgy döntöttek, hogy a bukaresti értéktőzsdén jegyzett cégek részvényeibe fektetik a pénzüket. A 2009 óta eltelt időszakban az intézmény részvényindexe 188 százalékkal nőtt, ami az amerikai tőzsde 153 százalékos eredményénél is jobb.

A Prime Transaction befektetési tanácsadó cég számításai szerint 2016 eleje óta átlagosan 31 százalékkal nőtt a hazai tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeinek értéke, ami lényegesen magasabb a bankbetétek kamatainál, de a befektetési alapok hozamainál is. Jelenleg a legmagasabb eurókamat évi 1 százalék, a lej alapú betétek esetében pedig maximum 2,5 százalék. A befektetési alapok hozama ennél magasabb, de lényegében kiszámíthatatlan.

Azok a befektetők jártak a legjobban, akiknek Turbomecanica részvényeik vannak, ezek ugyanis most 250 százalékkal érnek többet, mint 2016 januárjában. Ez azt jelenti, hogy a szerencsés részvényesek minden egyes befektetett lejjel 3,5 lejt kerestek. Lej alapú bankbetét esetén, az aktuális kamatokkal számolva, ekkora hozamra száz évnél is többet kellene várni. Nincs okuk panaszra a Transilvania Bank részvényeseinek sem, ezek az értékpapírok ugyanis 77 százalékos hozamot biztosítottak a számukra kb. 14 hónap alatt.

A Transgaz részvényei jelenleg 58,6 százalékkal érnek többet, mint a tavalyi év elején, a Fondul Proprietatea befektetési alap 37, a Transelectrica 35,6, a Romgaz pedig 34,8 százalékot hozott a konyhára. Azt, hogy a tőzsdézésben mindig ott van a rizikó, a saját bőrükön tapasztalhatták meg a Romcab részvényesei. A marosvásárhelyi vállalat, melynek többségi tulajdonosa Prosszer Zoltán, a közelmúltban csődvédelmet kért, azt követően, hogy a tavalyi évet 178,2 millió lejes veszteséggel zárta.

Ez váratlan fordulat volt, ugyanis egy évvel korábban a Romcab még 42 millió lejes profitot könyvelt el, sőt, 2016 harmadik negyedévének végén is plusszon volt, 39 millió lejes nettó többletet mutatott a könyvelési egyenleg. A katasztrofális, 200 millió lejnél is nagyobb veszteséget hozó negyedik negyedévi eredmény hatására a cég részvényeinek értéke pár hónap alatt 73 százalékkal esett.

Szakértők szerint az elkövetkező időszakban folytatódni fog az árfolyamok szárnyalása a bukaresti értéktőzsdén, főleg ha végre sor kerül a Hidroelectrica régóta várt tőzsdei jegyzésére. A legnagyobb hazai áramtermelő vállat valószínűleg a külföldi befektetők érdeklődését is felkelti majd. A bukaresti értéktőzsdén jelenleg 25 cég részvényeivel lehet kereskedni.








EZT OLVASTA MÁR?

X