Ezek voltak 2016 legfontosabb tech-fejlesztései


-A A+

2016 is megtette a maga kisebb-nagyobb lépéseit egy olyan világ irányába, amelyben tovább tart az aksi, zavartalanul működik a Wi-Fi, hónunk alá csapva vihetjük magunkkal a tévénket, drón hozza az ebédet és így tovább. A legfontosabb fejlesztésekből válogattunk.

Mindenekelőtt vegyük sorra azokat az erdélyi magyar kezdeményezéseket, akikkel módunkban állt a tavalyi év során megismerkedni: beszélgettünk a csíkszeredai Vi-Wo fejlesztőivel, akik elsősorban a kiterjesztett valóságra építenek, a szintén csíkszeredai Ambrus Zsolttal és csapatával, akik saját 3D-nyomtatóval készítenek különféle tárgyakat kerámiából, és a szintén innen származó Simple Pixellel, akik hologram-dobozt alkottak. Bermutattuk azokat a székelyudvarhelyi srácokat, akik okostermosztátot fejlesztenek, és az okosotthonok területén szeretnének alkotni a jövőben, vagy a csíkszeredai webshop szolgáltató, a Soldigo mögött álló csapatot.

Hírt adtunk Imets Tamás díjazásáról - a csíkszeredai fiatal feltalálóval korábban interjút is készítettünk, amelyben ismertette agyhullámokkal működő gépét.

Beszélgettünk ugyanakkor a székelyföldi Cognitive Creators-szal, akik képzésekkel erősítenék a régió IT-szektorát, és megszólaltattuk az IT Plusz Klaszter elnökét, akinek az a terve, hogy harminc évet átugorjanak.

Okostelefonok: győzött a mobilnet

A mobiltelefonok világa nem sokat változott: az élen maradt az Apple és a Samsung, korábban ismeretlen, főként kínai cégek azonban fennebb másztak a ranglétrán. A legjobb készülékeket is az almás és a dél-koreai cég hozta, bár utóbbi nagyot bukott a robbanó akkumulátorok miatt. A Google dobta a Nexust, bevezette helyette a Pixelt, visszatért a Nokia. Ugyanakkor ez volt az első év, amikor többet neteztünk mobilról, mint más eszközökről.

Habár voltak már gyenge próbálkozások a kábel nélküli fülhallgatókkal, igazából 2016 hozta meg az áttörést. Nemcsak az iPhone remekelt – sokak bánatára –, hanem az Earin és a Erato is.

Nagyot léptek előre a mesterséges intelligencia-fejlesztések: már tőzsdei visszaélések ellen is alkalmazzák, tévés interjúba is hívtak egyet, és még elborult sci-fi film is készült MI forgatókönyvéből - meg hallgathatatlan zene a kottájából.

A 3D-nyomtatók is komolyan fejlődtek: átadták az első így készült hidat, programozható műszívet, repülőgépet és irodaházat. 2016-os hír volt a teljesen új Rembrandt-festmény elkészítése is, amit a mesterséges intelligencia és 3D-nyomtató nászának köszönhetünk.

Nem mindig szerencsés, de többnyire jó évet zártak az önvezető autók is: autóbuszokkal és teherautókkal kísérleteztek. A drónok fejlesztői sem aludtak: az első Amazon-ügyfélhez már "bekopogott" a csomagszállító drón, teszteltek utasszállítót is, és még selfie-drón is készült.

A legkülönfélébb őrült kütyüket is megértük idén: a csók-masinát, amellyel távoli szerettünk érintésének gyenge másolatát érezhetjük, a kis kockát, amellyel az izgága embereket tudjuk némileg nyugtatni, az iránytűként működő, belénk ültetendő "hatodik érzéket", de az igazán hasznos, valós időben fordító fülhallgatót is.

A virtuális valóság-fejlesztés is lépett előre: a Google dolgozik már a jövő eszközén, a Facebook is piacra dobta a maga készülékét, és persze a pornóipar sem akart kimaradni a játékból. A kiterjesztett valóság sláger volt idén: a Microsoft letette a garast mellette, a változások tavaszra várhatók, de persze a Pokémon GO szakított ebből a legnagyobbat - a játék még Kolozsváron is megihlette a Korzo Egyesületet, akik PokéSétára hívták az érdeklődőket.








EZT OLVASTA MÁR?

X