„Rengeteg kihasználatlan piaci lehetőség van Háromszéken”


-A A+

Nyolcadik évén van túl a háromszéki Junior Business Club. Az egyesület célja, hogy a változó gazdasági és vállalkozói szférát közelebb hozza a fiatalokhoz. Karácsony Zsolttal, a JBC elnökével a háromszéki állapotokról, az egyesület eddigi teljesítményéről és jövőjéről beszélgettünk.

A JBC fiatalok gazdasági-vállalkozói ismereteit hivatott javítani. Miért van erre szükség?

Sok szülő nem készíti fel a gyerekét gazdasági kérdésekről, saját tapasztalatait osztja meg vele – de nem biztos, hogy a mai világban alkalmazhatók azok, amiket így megkapnak a gyerekek. A másik probléma az iskolai oktatás. Azt gondolom, hogy már az elemi iskolától szükség volna pénzügyi nevelésre, persze játékosan, nem elméleti szinten. A tizedik-tizenegyedik osztályos gazdasági tankönyvek nincsenek megfelelőképpen frissítve a gazdasági trendek mentén, mert sok minden változott, változik időközben, és ha ráadásul mereven is tanítanak ezekből, akkor elriasztják a fiatalokat a gazdaságtól. Természetesen vannak olyan oktatók akik a diákok számára felkínálnak programlehetőségeket és gyakorlati munkákra ösztönözik őket.

Hogyan jött létre a klub?

2008-ben alapították sepsiszentgyörgyi, Kolozsváron tanuló közgazdász-hallgatók, 2009-ben pedig itthon, Háromszéken is elkezdtük a szakmai mozgalmat. Azzal a céllal alapították a JBC-t, hogy az egyetem mellett is tudjunk találkozni és beszélgetni gazdasági, vállalkozói témákról, főként a gyakorlati kérdésekről. Az első “Workshop” tábor szervezésekor mi sem tudtuk pontosan, hogy mit szeretnénk, de egy tartalmas rendezvény zajlott le, ahol egy sör mellett, nyári estéken beszélgethettünk szakmai kérdésekről. Az önkéntesek számára különböző csapatösszekovácsoló tevékenységet szervezünk, mint pl. team building, biciklizés, bogrács, ping-pongozás stb., amelyek összerázzák a szervező csapatot, amelyhez mindig lehet csatlakozni.

2012-től olyan beszélgetéseket szerveztünk, amelyeken sikeres és tapasztalt vállalkozók mutatkoztak be, ez egy évvel később átalakult a Business Cafévá, ami azóta havonta jelentkezik különböző helyszíneken aktuális gazdasági témákkal, információkkal.

Mire fektettek hangsúlyt a jövőben?

Fontosnak tartjuk, hogy kézzelfogható és maradandó információcsomagot állítsunk össze a fiatalok számára. Ezért hozunk létre a honlapunkon egy olyan platformot, amelyen gazdasági információk, lehetőségek, pozitív példák jelennek meg, nemzetközi piaci, pályázati lehetőségek és egyéb hasznos információk a cégindítástól a hatékony működtetésig. Egyik célkitűzésünk, hogy segítsük a fiatalokat a cégindításban. Ehhez partnereink is vannak, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara, akik a cégindítással kapcsolatos információkat állítják össze, a Kovászna megyei Kis – és Középvállalkozások Szövetsége különböző szakmai programok részvételére adnak lehetőséget, a Europe Enterprise Network és a Magyar Nemzeti Kereskedőház a nemzetközi lehetőségeket ismertetik, valamint a Könyvviteli Szakértők és Hites Könyvelők Testülete havi szinten küld gazdasági információkat.

A hagyományosnak számító gazdasági műhelytábort mindenképpen folytatjuk, és a Business Cafét is, mert itt épülnek kapcsolatok és hangzanak el naprakész információk. Szeretnénk átalakítani az Üzleti Tervek Versenyét, mivel a startupok világában új modelleket és célokat is meg kell fogalmaznunk. Szervezünk tanulmányi látogatásokat különböző intézményekben, hogy a fiatalok ismerkedjenek a tereppel, érzékeljék, hogy segítőkész emberek is dolgoznak ezeken a helyeken. A bürokrácia nagy akadály a fiatalok számára, ezért fontos, hogy meglássuk az ilyen intézmények másik oldalát is. A kezdő vállalkozókra odafigyelünk több tekintetben is, de az egyesület számára fontos, hogy iskolákban, egyetemeken népszerűsítsük a tevékenységünk, erre nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a régiónak gazdasági szempontból?

Hátrány a nyelvismeretek hiánya. Többnyire zárkózottak vagyunk és csak a kis közösségünkben gondolkodunk, pedig ki kellene lépnünk a környezetünkből, hiszen léteznek olyan online lehetőségek – webshopok, szociális háló, hirdetési eszközök –  amelyekkel egész Románia területén értékesíthetünk. További hátrány a bürokrácia, amit már említettünk, illetve az, hogy a cégek indításáról és működtetéséről szóló információk nincsenek összesítve és a kezdő vállalkozóknak átláthatatlan a rendszer – amin, ahogy erre kitértem már, változtatni fogunk.

A térség előnye, hogy rengeteg kihasználatlan piaci lehetőség van a környéken, ezeket kell tudatosítsuk és népszerűsítsük a fiatalok körében. Az önkormányzatokkal és gazdasági szervezetekkel közösen hozzuk közelebb a turizmus, IT, mezőgazdaság, kreatív ipar, kulturális eseményekre épülő tevékenységek világát. A termelési területet is fontosnak tartjuk népszerűsíteni, mivelhogy abban kevesen vállalkoznak. Napjainkban sokan megjárják magukat külföldön és élményekkel, tapasztalatokkal és üzleti ötletekkel térnek haza, ezekre a kezdeményezésekre is érdemes odafigyelni és támogatni őket.








EZT OLVASTA MÁR?

X