„Itt látsz, itt tapasztalsz, itt segítséget kapsz” - véget ért a háromszéki gazdasági műhelytábor


-A A+

Gazdasági szakemberektől tanulhattak azok a fiatalok, akik részt vettek az augusztus 17-20. között, a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club egyesület által nyolcadik alkalommal szervezett gazdasági műhelytáborban.

Karácsony Zsolt, a JBC elnöke, több mint 50 résztvevő jelenlétében köszöntötte a jelenlévőket azzal a gondolattal, hogy legyenek nyitottak az újra, ismerkedjenek olyan emberekkel akik motiválják őket, éljenek minden lehetőséggel. Akárcsak az előző évben, a szervezők  a csernátoni Malomkert turisztikai központot választották, ahol a résztvevők a város zajától elszigetelve élvezhették úgy a szakmai, mint szabadidős tevékenységeknek kialakított helyszínt. 

A Fejtsd meg a mottód című műhelytáborban leginkább a szakmai előadásokra és a műhelymunkákra fókuszáltak a szervezők, amelyben Ficz Antal, a Fontium Training & Coaching tulajdonosa és trénere segítette a  csapatokat. Négy tematikára felépített munkafüzet (erőforrások, célok kitűzése, cselekvés, túl az akadályokon) kísérte végig a résztvevőket a mottójuk megtalálásáig.

Szőcs Ilona, a Malomkert elnöke a tábor megnyitóján néhány szóban ismertette a heyszín megalakulásának történtét, amely nemcsak egy turisztikai, hanem kulturális központ is, ezért szeretnék, ha minél több rendezvénynek tudna helyet adni a létesítmény. A Malomkertben új rendeltetést adtak a lebontásra ítélt parasztházaknak, illetve az ugyanígy megvásárolt csűrnek, melynek alsó részén étkezdét és konyhát is kialakítottak.

Kelemen Szilárd-Péter, a HÁRIT elnöke és  ifjúsági politikus a saját tapasztalataiból táplálkozva a turizmusban látja a jövőt. Megnyitó beszédében arra biztatta a fiatalokat, hogy próbálják ki magukat bátran ezen a területen, ha vállalkozni szeretnének. Véleménye szerint  nagyon fontos a kitartás, hiszen az nélkül nincs eredmény. „Lépni kell, nincs amire várni és mindig attól kell kérdezni, aki jártas az adott tematikákban” – zárta beszédét.

Az előadássorozatot Tánczos Levente-József a csíkszeredai Sapientia Tudományegyetem oktatója kezdte, aki a célkitűzésekről, a saját magunk motiválásáról és határaink teszteléséről számolt be. Mindezek mellett számos vállalkozói modellt és példát említett meg, amelyek alkalmazása hasznos lehet életünk során. A jogot végzett, laza és szókimondó Farkas Levente, a tőle megszokott stílusban beszélt a marketing fontosságairól. Kihangsúlyozta, hogy egy kezdő vállalkozó a jövedelem 10%-át mindenképp tegye félre marketingre hiszen kulcsfontosságú szerepe van, emellett számtalan példát adott az árképzés területén.

Kállai Emánuel, a GROWWW digitál munkatársa és számos online webáruház szakembere sok újdonsággal és több üzleti modellel példázódott a fiataloknak. Előadásában a mesterséges intelligenciáról, online értékesítésről, valamint webáruházak sikeres példáiról mesélt.

Battay Máté és Tóth Patrik, a Business & Café üzleti blog tulajdonosai Budapestről inspiráló történetüket mutatták be és a számukra legfontosabb vállalkozói értékeket. Legfőbb gondolatai közé tartoznak a  „csak csináld!”,  “addig és addig kell csinálni, amíg nem sikerül”, „inkább dolgozzunk magunknak száz órát, mint másnak negyvenet”. Három év alatt kiépítettek egy olyan médiaügynökséget, amely által ma már több neves nemzetközi céggel dolgoznak, emelett sikeresen üzemeltetnek egy üzleti blogot (http://businessandcafe.blog.hu/), melynek ma már több mint 200.000 látogatója van.

A tábor záró előadását Kolumbán Gábor, a CIVITAS Alapítvány és az Élő Szövet Alapítvány elnöke tartotta a “Társadalmi Vállalkozások Székelyföldön” cím alatt. Az előadó bemutatta a szociális vállalkozások fontosságát, azok elemeit, továbbá olyan sikeres és jól működő projekteket és vállalkozási példákat, amelyekre lehet építeni  és jó példái a társadalmunknak, akárcsak a Malomkert.

A szakmai programok mellett lazításra is alkalmas volt a 8. Workshop, ugyanis dézsa és szauna várta az érdeklődőket. A szabadidős programok során lehetőség volt kipróbálni a mézes pogácsa díszítést, a slacklinet, amely látványos és szórakoztató, mégis komoly koncentrációt igénylő kötélsport, a tiroli csúszópályát, valamint a salsa tánc lépéseit.

Címlapi illusztrációnk forrása: Kocsis-Boldizsár János








EZT OLVASTA MÁR?

X