Világító zebrától öntisztító közvécéig – ez vár Kolozsvárra 2018-ban


-A A+

Lezárult a kolozsvári önkormányzat által meghirdetett részvételi költségvetés program. Mint azt korábban már tudni lehetett, az a 15 projektötlet kap támogatást, amelyre a legtöbben szavaztak.  Mutatjuk, milyen megvalósításokra számíthatunk 2018-ban a kincses városban.

„A részvételi költségvetés nemcsak azért jó, mert a kolozsvári lakosokban erősíti a polgári öntudatot és a társadalmi kohéziót, hanem nagyon jó alkalom arra is, hogy felmérjük, mi az, ami foglalkoztatja a polgárokat, vagy mit változtatnának városukon” – fogalmazott szeptemberben a Maszolnak Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Összesen hat kategóriában pályázhattak a kolozsvári lakosok: oktatási és kulturális infrastruktúra, gyalogos és kerékpáros övezetek létrehozása, zöldövezetek és játszóterek kialakítása, közterületek rendezése és közvilágítás, mobilitás, hozzáférhetőség és a közlekedés biztonsága, valamint digitális város.

Egy projektre körülbelül 50 és 150 ezer euró körüli pénzösszeget fordítanak. A projektekről bővebben a program honlapján olvashat. 

Oktatási és kulturális infrastruktúra

Ebben a kategóriában a Györgyfalvi lakónegyedben található Nicoale Titulescu Gimnázium felújítása kapta a legtöbb szavazatot (2 809 szavazat). Elegendő támogatást kapott az a kezdeményezés is, amelyik a monostori Ion Creangă iskola manzárdjának felépítésére vonatkozik. Továbbá létrehoznak egy ifjúsági központot, iskolások szállítására alkalmas autóbuszokat, mikrobuszokat üzemeltetnek be, valamint egy másik nyertes projekt utcai művészek alkotásaival színezi ki a várost.

Gyalogos és kerékpáros övezetek 

659 szavazatot gyűjtött az a projekt, amelyik világító zebrákkal védené a gyalogosokat, egy másik kezdeményezés pedig a Csillagvizsgáló (Observatorului) és a Pata utca (Nicolae Titulescu) között biciklisávot hozna létre. 

Forrás: bugateraparticipativa.ro

Zöldövezetek és játszóterek 

A három nyertes projekt a következőket célozza: tóközi part létrehozása, a garázsok lebontása, és a helyükbe új parkolóhelyek és zöldövezetek kialakítása, valamint fák ültetése a parkolóhelyekre. 

Közterületek rendezése és közvilágítás

A legtöbb szavazatot az intelligens hulladékgyűjtést ösztönző kezdeményezés kapta, majd az öntiszító, mozgássérültek által is használható közvécék létrehozását célzó projekt, egy másik pedig a függőleges kertek kialakítását szorgalmazza. 

Mobilitás, hozzáférhetőség és a közlekedés biztonsága

A ClujBike mintájára egy pályázó kitalálta: miért ne lehetne elektronikus rollereket is ugyanígy kölcsönözi? 

Digitális város

102 szavazatot kapott a ClujWay mobilapplikáció, amelyik a tömegközledést, a biciklikölcsönzőt, az Uber, a taxicégek és a GetPony szolgáltatásait hangolná össze.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X