Székelyföldi vállalkozó kezébe került négy Ambient áruház


-A A+

Az erdélyi városokban működő barkácsáruházak újdonsült tulajdonosa András Lehel udvarhelyi üzletember, a Melinda-Impex Instal vezérigazgatója.

Decemberben írta alá a székelyudvarhelyi APC Universal Partner kft. a szerződést, melynek értelmében franchise rendszerben működteti a máramarosszigeti Ambient áruházat. Korábban ugyanez a vállalkozás már átvette a besztercei, a medgyesi és a segesvári Ambient áruházakat.

Az APC Universal Partner tulajdonosa András Lehel, a főleg fűtés/hűtéstechnikai berendezéseket, napkollektorokat, vízvezeték-szerelési cikkeket és fürdőszoba berendezéseket forgalmazó, 250 embert foglalkoztató Melinda-Impex Instal Rt. vezérigazgatója. A Melinda-Impex Instal a maga tevékenységi területén országos szinten is számon tartott cégnek számít, erdélyi nagyvárosokon kívül Bukarestben is van showroomja.

A cég élén álló szentegyházi származású üzletember a Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karának bank és pénzügy szakán szerzett oklevelet. Az APC Universal Partnert 2016 nyarán hozta létre, az alapítás évében a cégnek nem volt bevétele.

A nagyszebeni vállalkozók által 1993-ban létrehozott Ambient sokáig a legjelentősebb hazai barkácsáruház-láncok közé tartozott. A gondok a működését Erdélyre koncentráló vállalatnál a gazdasági válság kirobbanásakor kezdődtek, s a válságot követően sem sikerült úrrá lenni rajtuk.

2015-ben a cég fizetésképtelenné vált, adósságállomány jelenleg kb. 300 millió lej, legnagyobb hitelezői Lucretius Investments Limited, amely a Piraeus Banktól vette át a követelést, a Raiffeisen Bank és a BCR. Ez utóbbi résztulajdonosa is a vállalatnak, a részvénycsomag 30 százalékát egy 4,5 millió eurós hitel elengedésének fejében kapta meg.

Fénykorában 700-nál is több alkalmazottja volt

Az Ambientnek korábban 12 áruháza volt, ezek közül kettőt már bezártak. Az áruházaknak franchise rendszerben történő értékesítése a jelenleg csődbiztos ellenőrzésével működő vállalat megmentését célzó terv része. Fénykorában 700-nál is több alkalmazottja volt, jelenleg 400 embert foglalkoztat. A cégnél azóta sem mennek jól a dolgok, hogy csődvédelem alá helyezték, 2016-ban az árbevétel már csak 135 millió lej volt, 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Pozitívum ugyanakkor, hogy a veszteséget sikerült drasztikusan mérsékelni, 115 millió lejről 15 millióra.

Mi a franchise? Egy olyan vállalkozási típus, melynek keretében a tulajdonos, a franchise-átadó egy szakmai és kereskedelmi szempontból már minden tekintetben kialakított és piaci környezetben kipróbált komplex rendszert ad el. Ebbe beletartozik a márkanév, az egységes árubeszezési- és terítési rendszer, a marketing. A teljes körű betanítás, a folyamatos tanácsadás és ellenőrzés a franchise-átadó feladata. A franchise-átvevő a rendszert díjfizetés ellenében üzemelteti, a maga hasznára és felelősségére, tartva magát az átadó előírásaihoz. A franchise egy széles körben elterjedt üzleti modell, ebben a rendszerben működik a McDonald’s éttermek és a Cafe Frei kávézók többsége is.  







EZT OLVASTA MÁR?

X