Pert nyert Párizsban a Chevron ellen a román állam


-A A+

73,4 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a párizsi kereskedelmi döntőbíróság a Chevront abban a perben, amelyet a román állam indított az amerikai olajvállalat ellen - írta szombati közleményében a kormány.

A bírák szerint a Chevron nem teljesítette a három koncessziós szerződésben foglalt feltételeket.

 

Mint írtuk, a Chevron 2011 márciuásban lépett be a román piacra, Costineşti, Vama Veche és Adamclisi települések határában végzett szondafúrásokat. Három évvel később arról tájékoztatta az Országos Ásványkincshatóságot (ANMR), hogy lemond a három koncesszióról, viszont a román hatóság arra hivatkozva, hogy az amerikai cég nem teljesítette az energiatörvény 40. cikkelyében foglalt feltételeket, nem bocsátotta ki a koncessziós szerződés lezárását megpecsételő dokumentumokat. A Chevron ezt követően a párizsi döntőbírósághoz fordult, amely most a román államnak adott igazat és 73,4 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az amerikai olajvállalatot. 

Az amerikai vállalat korábban palagáz-lelőhelyeket is megpróbált feltérképezni Romániában, de 2015-ben úgy döntött, hogy kivonul az országból. A szénhidrogén-termékek világpiaci árának visszaesése mellett a Chevron lépése azzal állhat összefüggésben, hogy palagáz-projektje heves ellenállásba ütközött Romániában környezetvédő és településeiket féltő helyi lakosok részéről.








EZT OLVASTA MÁR?

X