Románia kapta a legtöbb figyelmeztetést az EU csalás elleni hivatalától


-A A+

Közel 200 vizsgálatot zárt le tavaly az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), és ezek nyomán mintegy 3,1 milliárd euró uniós költségvetési forrás visszafizettetésére tett javaslatot - írta szerdán közzétett éves jelentésében a szervezet.

Az OLAF tevékenységét ismertető értékelés szerint tavaly 197 ügyet zártak le, és ezekben 309 ajánlást adtak ki az illetékes uniós és tagállami hatóságok számára, amelyek lehetővé teszik 3,09 milliárd euró visszafizetését az EU költségvetésébe. A hivatal ezen időszak alatt 215 új eljárást indított.

A legtöbb vizsgálatot - tizenegyet - Romániában zárták le. A második helyezett Magyarországon és Lengyelországban 10-10 ügyben vizsgálták a nemzeti vagy regionális szinten kezelt uniós források felhasználását.

A jelentés több pontban is külön kitér Romániára. Megemlítenek több olyan esetet is, amikor súlyos szabálytalanságokat, csalásokat találtak útépítési pályázatoknál. A kár meghaladta a 21 millió eurót. 

A román hatóságok az OLAF ajánlásai közül 26 esetben nem hoztak döntést 2010 és 2017 között, 87 esetben viszont igen, ezek közül 29 ügyben történt vádemelés, 58 esetben nem. Ezekkel a számokkal elsők vagyunk az EU-ban.

Tavaly 1293 bejelentés érkezett az OLAF-hoz, s ennek több mint kétharmada magánforrásokból. A jelentés kiemeli, a strukturális alapokat érintő csalási ügyeknél továbbra is gyakori jelenség a korrupció, az összeférhetetlenség, a pályázati eljárások manipulálása, és a pénzekből esetenként szervezett bűnözői csoportok húznak hasznot. Egyre elterjedtebb a kutatással és a menekültválsággal kapcsolatos forrásokra irányuló csalás, a vámcsalásra pedig nemzetközi bűnözői rendszerek szakosodtak.

"Vizsgálati eredményeink rávilágítanak, hogy munkánk alapvető fontosságú az adófizetők pénzének védelme szempontjából, és biztosítja, hogy az uniós források ne a csalást és a korrupciót, hanem a polgárok számára valódi többletértéket jelentő projekteket támogassák" - közölte Nicholas Ilett, az OLAF megbízott főigazgatója.








EZT OLVASTA MÁR?

X