Közel egymilliárd ember éhezik a világon, de közben a túlsúlyosak száma is növekszik


-A A+

A tavalyi év során több mint 820 millió ember éhezett a világon, ez már harmadik éve folyamatos romlást jelent. Eközben a túlsúlyos emberek száma is növekszik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ, az UNICEF, a World Food Programme és Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap friss jelentése szerint 2018-ban több mint 820 millió ember éhezett, azaz nem volt elégséges táplálék, amelyhez hozzáfért volna. 2017-ben ez a szám 811 millió volt, a harmadik éve már folyamatosan növekszik az éhezők száma a világban. A jelentés szerint ez a tendencia aláássa a 2030-ra kitűzött célt, amely egyetlen éhező embert sem hagyott volna a világon.

Az éhezés szinte minden afrikai régióban emelkedett, az alultápláltság a kontinensen húsz százalékban van jelen átlagosan (a keleti részen közel egyharmadot érint), ami világszerte a legmagasabb. Dél-Amerikában és a Karib-térségben is emelkedik az éhezők száma, de még 7 százalék alatt van az arány. Ázsiában és Nyugat-Ázsiában szintén romlanak a mutatók, már 12 százaléknál jár átlagosan az alultápláltak aránya. Észak-Amerika és Európa kevésbé érintett, itt 2,5 százalékkal számolnak.

A konkrét számokat tekintve Ázsiában 513,9 millió embert érint a jelenség, Afrikában 256,1 milliót, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben 42,5-öt.

2 milliárd ember bizonytalansága

A kutatás egy újabb mutatója szerint ugyanakkor 2 milliárd ember él ma a Földön, akik nem férnek hozzá rendszeresen egészséges és tápláló, illetve elégséges mennyiségű élelemhez. Az arányuk folyamatosan növekszik: 2014-ben 23,2, tavaly 26,4 százalék volt. Afrikát érinti leginkább ez: 52,5 százalékos arányról számolt be a WHO, igaz, 2014 óta először csökkenést mértek. Ázsia 22,8 százalékos, Dél-Amerika 30,9-es arányt mutathat fel, itt szintén csökkenést tapasztaltak. Európában 2014 óta 9,6 százalékról 8-ra csökkent az arány.

Minden hét újszülöttből egy, azaz 20,5 millió csecsemő alacsony születési súllyal jött világra 2015-ben, és 2012 óta nem javult a helyzet ebben a tekintetben. Az elmúlt öt évben ugyanakkor jelentősen csökkent az elsatnyulásban szenvedő 5 év alatti gyerekek aránya.

Ezzel egyidőben növekszik a túlsúlyos emberek száma különösen az iskoláskorúak és felnőttek körében. 2018-ban nagyjából negyven millió, 5 évesnél fiatalabb gyerek számított túlsúlyosnak, 2016-ban az 5-9 év közöttiekből 131 millió volt az, 207 millió serdülő és 2 milliárd felnőtt.

Az éheők arnya olyan országokban emelkedett, ahol a gazdasági növekedés lelassult. A jelentés szerint a válság utáni helyreállás egyenlőtlensége miatt kétessé vált, hogy elérjük a célt: az éhezés megszüntetését. Emellett a különböző helyi konfliktusok, illetve a klímaváltozás számított befolyásoló tényezőnek.

A Welt Hunger Hilfe német szervezet szerint ugyanakkor az egyenlőtlenség a fő okozó: nemcsak a vagyon, de a hatalom is a szűk elit kezében van. A nemzetközi élelmiszeripart mindössze néhány nemzetközi vállalat uralja például, a növénymagok piacát pedig három vállalat, a gabonafélékét szintén három. Nemcsak az országok között tapasztalható különbség, írják, hanem például a nőket is jobban érinti az éhezés, az etnikai kisebbségek szintén kitettebbek a jelenségnek.








EZT OLVASTA MÁR?

X